Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Юруков: Държавата реално не знае колко деца са имунизирани

Снимка: БГНЕС

„Децата под 1 година се заразяват почти на 100%, ако имат достъп до човек, болен от морбили. А точно сред тях е най-голямата смъртност и най-тежките увреждания“. Това каза пред БНР блогърът Боян Юруков и подчерта, че никоя ваксина не е 100% ефективна.

Вчера със закон германските депутати задължиха децата, посещаващи детски градини и основни училища, да бъдат ваксинирани срещу морбили. Родители и училища, които откажат да се съобразяват с новото правило, са заплашени от глоби. Задължителна ваксинация ще има за учители, бежанци, кандидати за убежища, които живеят в публични общежития, както и служителите в тях.

„Дори в общество с добра здравна система, изливаща сериозни ресурси в информационни кампании, това не помага и прибягват до такова нещо като задължение“, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Юруков посочи, че ситуацията в Германия много наподобява тази у нас:

„Едно от предложенията в Германия е да се създаде електронен регистър, електронен имунизационен картон – нещо, което в България вече е направено, но не се използва заради неуредици. Реално може да се разбере колко деца не са имунизирани единствено и само ако се ходи по всички лични лекари и се карат родителите да дават листчета с ваксините. Държавата реално не знае колко деца са имунизирани и колко са пропуснали – има общата картина, но не знае конкретно кои деца трябва да гони, за да се поставят ваксини. Аналогично отговорността се прехвърля към личните лекари, детските градини и училищата да следят за това. Подобно на България не се отделя бюджет, за да се компенсират тези училища и детски градини, за да извършват тази дейност“.

Юруков каза, че проблем в България е, че не е ясно колко точна и надеждна е статистиката по темата, за да може да се предвиждат епидемии и да се реагира навреме.

Според него контролът и глобите в Германия ще са много по-ефективни от тези в България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна