Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Гошев: Човек трябва да има собствен подход към музиката

Пианистът Симеон Гошев
Снимка: личен архив

В късната петъчна вечер на 15 ноември в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем със Симеон Гошев. Българският пианист успешно съчетава концертната си дейност като солов и камерен музикант в Австрия и България. Работата му се отличава най-вече с интерпретациите на различни музикални стилове от XX век, както и с изпълненията на творби от представители на класическия Виенски период. „В различни етапи на своето развитие като музикант, човек се чувства близък с различни композитори“, споделя Симеон Гошев.

Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, където учи в класа на Богомила Няголова. На 17 години е приет в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където получава бакалавърска степен в класа на професор Стефан Владар. През месец юни 2016, под ръководството на проф. Лилия Зилберщайн, завършва магистърска степен.

Симеон Гошев е лауреат на няколко международни конкурса за пианисти, сред които: „Евангелия Джари“ в Кипър, „Млади виртуози“ в София, „Лист – Барток“ в София; „Панчо Владигеров“ – Шумен, „Леош Яначек“ – Бърно и „От Бах до джаз“ в Атина. Има студийни записи в Българското национално радио, Българската национална телевизия и Баварското радио.

Повече за кариерата на Симеон Гошев, интересите и бъдещите проекти ще научите в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“, този петък (15 ноември) от 23 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна