Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден в памет на жертвите от катастрофи

| обновено на 17.11.19 в 17:37
Снимка: БГНЕС

В православните храмове у нас бяха отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти. Поводът е Световният ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото е „Животът не е резервна част“.

В София панихидата беше в храм-паметник "Св. Александър Невски", а на нея присъства и ръководството на МВР. Според вътрешния министър Младен Маринов българите остават нетолерантни шофьори:

"Тази година, като статистика, може би се движим така, както миналата година, въпреки че миналата година имаше 70 човека по-малко загинали, което беше отчетено като положителна тенденция. За съжаление тази година, въпреки всички усилия, не можем да се похвалим със сериозно намаление. Напротив! Октомври го отчетохме като един много тежък месец по отношение на пътната безопасност".

Над 43 000 шофьори са глобени в започналата от началото на месеца акция "Зима", обяви министърът.

Жертвите от катастрофи в Ловешко са се увеличили с 50% в сравнение с миналата година. 

В Ловешка област жертвите от катастрофи са се увеличили с 50 на сто в сравнение с миналата година. Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Ловеч, главен инспектор Николай Недялков съобщи, че от началото на годината в областта са станали близо 530 ПТП, от които 201 са тежки. Загиналите са 241 с 8 повече от същия период на миналата година. Ранените са почти 300, с над 50 повече. Недялков обобщи и най-честите причини за катастрофите:

„Несъобразената скорост с атмосферните и пътните условия, надценяване на собствените възможности на водача, неправилно изпреварване.“

Доброволци от младежката организация на БЧК раздаваха в Ловеч листовки за безопасно движение на водачите в съвместна акция с пътна полиция и областната администрация

В митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив също беше отслужена панихида за загиналите в катастрофи. От началото на годината на територията на областта са регистрирани 734 пътни произшествия с 52-ма загинали и 952 ранени. В сравнение с миналата година катастрофите с ранени са с 92 по-малко. Намаление има и при жертвите – с 16, както и на ранените – с 109. Движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно са основните причини за катастрофите, сочи анализа на Пътна полиция - Пловдив.

В Добрич панихидата бе в храма "Света Троица", в чийто двор е издигнат Оброчен кръст от гранит и мрамор в памет на загиналите по пътищата. 

В Сливен - доброволци от БЧК също раздаваха брошури с правила за безопасно шофиране.

В Симеоновград денят бе отбелязан с конкурс за рисунки, който се организира всяка година в памет на загиналите 6 деца, които през 2011 година намериха смъртта си на тротоар, блъснати от пиян шофьор. Родителите на Трифон, Яница, Милен, Евгени, Гошо и Красимир са сред инициаторите на националния конкурс за детска рисунка "Стоп на войната по пътищата". Майката на Трифон обясни: "От най-малка възраст да осъзнаят, че това, което се случва по пътищата, а именно убийства и катастрофи, е пагубно. Да се учат да се пазят, да предпазят обществото -това е целта на изложбата. Призоваваме всички, да бъдем толерантни на пътя и да спре войната по пътищата".

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември с решение на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 г.

Приблизително 1 350 000 души в света загиват всяка година при пътнотранспортните произшествия. Всяка седмица в страните от Европейския съюз има около 500 смъртни случая, следствие на катастрофи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени