Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрява се състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница

| обновено на 19.11.19 в 19:03
2
Двайсет деца са приети късно снощи в болница в Ямбол със симптоми на хранително натравяне.
Снимка: БГНЕС

Състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница, се подобрява.

До дни се очакват резултатите от направените проверки и взетите от храната проби от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция.

Към момента няма усложнения при нито едно от 22-те деца, приети по спешност, съобщи доктор Валентин Вълчев:

„Състоянието е стабилно, дечицата много бързо се подобряват“.

Всички деца, приети в инфекциозното отделение, са от село Хаджидимитрово и са посещавали училището в село Дражево. Почувствали са се зле, след като са се прибрали от училище. Директорката  Марина Николова разказа:

„Обядвали са в училищния стол всички сто деца и симптоми са проявени само при тези деца“.

Фирмата, която доставя храната във всички училища на общината, е една и съща и от няколко години не е сменяна, каза секретарят на общината Андон Кръстев:

„До този момент не сме имали оплакване“.

От Агенцията по безопасност на храните в Ямбол не са успели да вземат проби от стола в училището, посочи доктор Николай Георгиев:

„Съжалявам, тази жена, госпожата, която е в училището, не е съхранила пробата, която е задължена...  и за което ще бъде санкционирана“.

Проби от храната ще бъдат взети от кухнята-майка, уточни доктор Георгиев и добави, че те ще бъдат изпратени за изследване в сливенска лаборатория.

МОН ще засили контрола върху качеството на храната в училище

Във връзка със случая министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че ще изисква от началниците на Регионалните управления на образованието да засилят контрола върху качеството на храната, осигурявана в училищата.

„Ако кажа, че можем да осъществим достатъчен, тотален, повсеместен контрол, сигурно ще ви излъжа - не можем, но достатъчно е да проверяваме от време на време по няколко училища, за да се види, че  контролният механизъм действа, особено там, където има проблеми“, каза министър Красимир Вълчев в Луковит, където се срещна с учители и директори на учебни заведения от региона.

Районната прокуратура в Ямбол се е самосезирала по случая

Районната прокуратура в Ямбол се е самосезирала по случая повод, съобщиха от държавното обвинение. Проверката е комплексна и е възложена проверка на служители на Областната дирекция на МВР, Районната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. Тя трябва да завърши за десет дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна