Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: ЕС усъвършенства критериите си за членство, но Западните Балкани отплуват в други посоки

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

„Правилата за влизането в Европейския съюз на седем етапа звучат строго и справедливо. Проблемът е, че Евросъюзът прие решение за интеграция на Западните Балкани на своя среща през 2003 година. През по-голямата част от този дълъг период перспективата за евроинтеграцията на Западните Балкани се отдалечаваше. Това породи създаване на алтернативни варианти за управление на тези страни“. Коментарът в предаването „Нещо повече“ е на политолога доц. Огнян Минчев по повод бъдещето на разширяването на ЕС. Темата беше поставена от Франция, която беше инициатор на отлагането на датата за начало на преговори на Евросъза със Северна Македония и с Албания.

Според доц. Минчев, докато ЕС усъвършенства своите критерии за членство, „в стратегически план страните от Западните Балкани една по една отплуват в други посоки“:

„Това е проблем за самите общества в Западните Балкани, но и за самото европейско обединение, защото Балканите винаги са били стратегическа зона на интереси за различни части на света. Изпускането на възможността Европа да интегрира Западните Балкани като част от самата себе си превръща Западните Балкани в плацдарм на икономическа, стратегическа и военна експанзия“.

По думите на политолога „позицията на Брюксел е в полза на интеграция на Западните Балкани по политически и стратегически причини“.

„Още по-новите критерии на Макрон поставят бариера пред разширяване на ЕС на Балканите. Вероятно той не желае тази интеграция заради определени неблагополучия на негови опити за установяване на стратегическо партньорство с Тръмп и вътре в ЕС и той се ориентира към стратегическо партньорство с Русия, а на Балканите със Сърбия. Макрон се опитва да възстанови определени геополитически гравитации на Франция за една по-отворена политика по отношение на Москва и по отношение на стария партньор на Балканите – Белград“.

Интервюто с доц. Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна