Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анри Кулев – художникът, който се отнася внимателно с думите

Не мога да си представя по-хубава държава от България, независимо че сме свикнали да я ругаем, казва аниматорът

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Поводите за срещата с проф. Анри Кулев в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден" са много: тази година той отбеляза 70-ата си годишнина, а в Стария град на Пловдив се открива изложбата „Социумът според Анри“, предстои премиерата на филма му „Имало едно време една война“, излезе неговата книга-албум с еротични рисунки "Ориент Sexpress".

Анри Кулев отхвъря всеки намек за приповдигнатост и елейно представяне. Една популярна шега твърди, че художниците не могат да се изразяват в думи и е голямо усилие да им се вземе интервю. Случаят на проф. Кулев не е такъв. Освен художник, той е режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми, човек, който винаги има какво да каже, като при това никога не се разделя с острото си чувство за самоирония. 

"Има нещо приятно в това да свършиш нещо, без да стоиш в светлината на прожекторите – казва той в студиото. – Животът на режисьора, особено български, не е свързан с червени килими. 

Един нормален български режисьор прави по един филм на десет години, а по-пъргавите и на осем, така че животът на режисьора е труден и сложен."

Не ми е хрумвало да работя другаде – казва още проф. Кулев, – не го смятам за някакъв подвиг. Не мога да си представя по-хубава държава от България, независимо че сме свикнали да я ругаем, да я обвиняваме, да се отнасяме с престъпно презрение към нея и всичко, което можем да изградим в нея."



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна