Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Оглавяването на КПКОНПИ ще е временен пристан за Цацаров

Снимка: www.csd.bg

"Не съм изненадан. Профилът на Сотир Цацаров съвпада с изискванията за оглавяващ КПКОНПИ, тъй като той има богат опит и като съдия, а и като главен прокурор", каза пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по повод номинацията на Сотир Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия.

По думите му Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е била създадена като орган за противодействие на определен вид престъпност и затова богатият опит в преследването на престъпността и корупцията, какъвто поне на хартия заемането на длъжността главен прокурор носи, е качество, което го прави съвпадащ с профила на търсения кандидат.

"Ако съпоставим юридически двете длъжности, можем да кажем, че това е стъпка надолу в кариерата на Цацаров, тъй като главният прокурор е един от тримата големи - това е върхът на пирамидата в цялата съдебна власт", коментира Марков в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт".

Експертът прогнозира, че длъжността председател на КПКОНПИ ще е временен пристан за Цацаров, тъй като предстои след три години избор на председател на Върховния касационен съд: "Има основание да се смята, че г-н Цацаров би се насочил и към кариера в тази посока", уточни той.

По думите на Димитър Марков още преди да се разрази скандалът с терасата на Пламен Георгиев - тогава шеф на КПКОНПИ, в общественото пространство са се спрягали имената на Сотир Цацаров, Иван Гешев и Пламен Георгиев като "една въртележка за ключовите позиции в съдебната система, включително и Антикорупционната комисия". 

Юристът обясни, че оглавяването на КПКОНПИ от Цацаров би могла да се случи и още преди да е изтекъл мандатът му като главен прокурор.

Коментарът на Марков за позицията на БСП по отношение на ключовите назначения в съдебната система бе, че те са "удобна опозиция".

"Цялата парламентарно представена конюнктура в тези случаи изглежда обединена", каза още той.   

Цялото интервю на Людмила Железова и Силвия Великова с Димитър Марков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна