Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама задържани в Бургас за подхвърлeно взривно устройство

В Бургас двама души са задържани за подхвърлено самоделно взривно устройство в двора на къща в айтоското село Черноград. 

Престъплението е извършено на 19 февруари тази година, а от взривната вълна са нанесени само материални щети. По случая са арестувани подбудителят и извършителят на деянието. Подбудителят и извършителят на престъплението са 34-годишни мъже от град Средец и руенското село Дъскотна. 

Какво е намерено при обиск в къщата на извършителя, обяснява директорът на бургаската полиция старши комисар Радослав Сотиров: "Ръчна бойна граната, един брой тротилова пресовка, капсул-детонатор, огнепроводен шнур за ръчна граната и голямо количество бойни патрони 22-ри калибър."

Спор за бащинство между мъжа от Средец и жената, която с родителите и детето си е обитавала взривената къща, е мотивът за престъплението, каза ръководителят на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев: 

"Въпросният подбудител, не е признавал бащинството на детето и то е установено по съдебен ред в резултат на иск за установяване на бащинство".

2500 евро е платил поръчителят на престъплението, за да бъде подхвърлено взривното устройство в двора на къщата, уточни прокурор Чинев.

Задържаните мъже са неосъждани, но извършителят е криминално проявен, каза още той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени