Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Мария Шаркова:

Информираността е много важна за родителите при търсене на лекарска помощ за децата им

Снимка: Архив, БНР

„Липсва ясна и точна информация не само какво да правят близките на едно дете, което се нуждае от спешна лекарска помощ, но и къде, в коя болница и с какви възможности разполагат медиците“. Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист в здравното законодателство.

Тя посъветва родителите да се информират предварително, да не чакат да изпаднат в критична ситуация и да не се информират от форуми в интернет, защото в тях информацията не винаги е достоверна.

„Колкото сме по-информирани предварително, толкова по-малка е вероятността да се объркаме и да изпаднем в паника при проблемна ситуация“, допълни Шаркова в предаването „12+3“.

Тя препоръча на родителите първо да се свържат с личния лекар и да знаят с кой медицински център или с кой колега работи джипито, когато не е на разположение.

„Родителите трябва да знаят в кои лечебни заведения има спешни отделения и с какви профили са те. Когато се озовем, където няма спешно отделение, лекарите са длъжни да окажат спешна помощ, но при първа възможност и при стабилизиране на състоянието на детето, трябва да го транспортират до болница, чийто профил и възможност отговарят за неговото лечение. Приемът в другото лечебно заведение трябва да се уговори и дори да се осигури необходимия транспорт, ако се налага“.

Мария Шаркова подчерта, че изпращащото лечебно заведение трябва да осигури всички документи, за да може приемащото подробно да се запознае с диагнозата, с предприетото до момента лечение, с препоръките на лекарите: 

„Това е наложително, за да не се допускат неволни грешки“.

Адвокат Шаркова препоръча на родителите, ако звънят на телефон 112 и заради паниката си не могат ясно да обяснят състоянието на детето си, да помолят за насочващи въпроси, които да изяснят ситуацията.

Интервюто с Мария Шаркова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна