Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦЕРН ще строи на Балканите център за изследване на медицината

4
Фабиола Джианоти
Снимка: БГНЕС

„България остава добър партньор за ЦЕРН“. Това каза за „Хоризонт“ директорът на Европейската организация за ядрени изследвания д-р Фабиола Джианоти. Тя е в София за 20-годишнината от пълноправното членство на страната ни в организация. До 28 ноември в София тех парк, където има и изложба, ще има и лекции по актуални теми от разностранната изследователска дейност на ЦЕРН в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения.

Според статистиката на Министерството на образованието и науката развитието на физиката на високите енергии, на ядрената физика, на информатиката, на електрониката, на медицината са областите, повлияни от участието на над 100 български учени в ЦЕРН.

Участието на България в индустриалните поръчки за ЦЕРН започва от 2010 г. и е с възходяща тенденция. Български предприятия са получили поръчки от ЦЕРН на обща стойност над 37 млн. лева.

„България е една от малкото държави, които успяват да покрият баланса между инвестицията, която се прави в ЦЕРН, и това, което се връща в страната. България дава около 0,3% от общия бюджет на ЦЕРН, което е 3,5 млн. швейцарски франка годишно. По договори с ЦЕРН българският бизнес получава малко повече обратно. Не са много държавите, които са толкова успешни при връзката наука - ЦЕРН - бизнес“.

Всички данни от изследванията в ЦЕРН се пазят на лента, тъй като това е най-сигурният и най-евтиният носител. Европейската организация се обръща към младите учени.

„Опитваме са да покажем на младото поколение колко хубава е науката и това, че няма нищо по-удовлетворяващо от това да допринасяш за напредъка на човечеството“, подчерта д-р Джианоти. Тя припомни, че ЦЕРН е в основата на развитието на интернет, а сега насоката на организацията е към изследванията в медицината и към създаването на машини, които могат да лекуват рак.

„Имаме намерението един от тези центрове да бъде изграден на Балканите“.

Днес ЦЕРН има 23 членки. От европейска организацията се е превърнала в световна лаборатория – с 2300 постоянни сътрудници, с над 1000 стипендианти и с близо 13 000 асоциирани изследователи от над 100 националности.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна