Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият паметник на Симеон Радев беше открит в София

2
Паметник на видния български писател, дипломат и историк Симеон Радев беше открит до Националния дворец на културата (НДК).
Снимка: БГНЕС

„Симеон Радев е много интересна личност. В началото и дълго време е журналист, почти всеки ден във вестниците излизат негови коментари. Същевременно като устройство на личността е отворен към литературата и изкуството. Изявява се като литературен критик, създава уникален свой стил“. Това разказа в предаването „Нещо повече“ проф. Николай Поппетров от Института по история при БАН за личността на Радев.

Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист беше открит днес в София. Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев по проект на арх. Петър Стрясков. Скулптурата на автора на „Строителите на съвременна България“ е близо до НДК. Паметникът се издига по инициатива на фондация „Достойни българи“ и е идея на нейния председател – българския актьор Илия Георгиев.

Обществото се подхранва с образите, изградени от Симеон Радев, поясни проф. Поппетров:

„Той е учител на българската интелигенция за образа на Стефан Стамболов, на Княз Александър. Неговата интерпретация заляга и до днес в нашето съзнание. Той създава много живи и пластични образи... В много отношения той е първоучител. Стилът му е невероятен. Той е и добър изследовател. И добър дипломат“.

Интервюто с проф. Николай Поппетров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна