Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили

| обновено на 22.11.19 в 12:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разузнавателните служби на Сърбия разследват широкомащабна операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Вучич говори след заседание на Съвета за национална сигурност. Заседанието беше свикано след появата на видеоклип в интернет, показващ бившия заместник военен аташе в руското посолство в Белград да предава пари на сръбски военен.

Вучич уточни, че срещата се е състояла миналия декември в Земун, а получателят е пенсиониран подполковник от сръбската армия, идентифициран с инициалите З. К.:

„Службите на Република Сърбия неколкократно документираха с аудио- и видеозаписи контактите на заместник военния аташе Георгий Клебан с членове на въоръжените сили на Сърбия. Документирали сме и други членове на руските служби за сигурност“.

Президентът на Сърбия изрази недоумение от руските действия, но беше категоричен, че Белград няма да се откаже от досегашната си политика на военен неутралитет.

„Уверен съм - поне така си мисля - че президентът Владимир Путин не е бил уведомен за тези работи. Ние не забравяме какво направи той за нас през 2015-та в Съвета за сигурност. Не забравяме и никога няма да забравим подкрепата на Русия за цялостта на Република Сърбия. Имам само едно питане към нашите руски приятели - за нещо, което не разбирам. Сърбия, както знаете, е единствената страна, която не въведе европейските санкции срещу Русия. Сърбия е единствената страна, която на нито един форум не е гласувала против интересите на Русия. Затова попитах днес руския посланик у нас Александър Боцан-Харченко само това: Защо?“.

Заради замесването на България в шпионския скандал в Сърбия,  по нареждание на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева сръбският посланик у нас Владимир Чургус вероятно ще бъде извикан за обяснения. Това потвърдиха за "Хоризонт" от външното ни ведомство. 

Пред Нова телевизия тази сутрин Захариева определи като "нелепи" твърденията на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун за българска връзка в скандала. По случая първият ни дипломат вече е провел разговари с българския посланик в Белград Радко Влайков.

Определени страни искат да помрачат предварително предстоящата визита на сръбския президент Александър Вучич в Русия, но няма да им се получи, Москва се надява на продуктивни преговори. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Потвърждаваме подготовката за тази визита (на 4 декември – б.р.), чакаме тази визита, защото я смятаме за много важна. Прекрасно си даваме сметка, че съществуват определени страни, които биха искали предварително да помрачат тази визита. Убедени сме, че това няма да им се получи и тази визита ще бъде съдържателна, продуктивна и още веднъж ще демонстрира партньорския характер на отношенията между Русия и Сърбия“, подчерта Песков. 

Вчера руското външно министерство окачестви шпионската афера като „провокация“, организирана преди визитата на Вучич.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!