Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Созопол след появата на пясъчна дига на плажа

500-метрова дига от пясък, издигната от концесионера на созополския централен плаж, накара жителите да изпратят петиция в знак на протест и да организират подписка.
Снимка: БГНЕС

Високата пясъчна дига, издигната на Централния плаж на Созопол, стана повод за напрежение в града. Местни жители искат концесионерът да възстанови ивицата и да му бъде прекратен договорът. Практиката се прилага от години по Южното Черноморие, но за първи път в Созопол.

В отговор на недоволството Басейновата дирекция разпореди на концесионера да бъде спряно изземването на пясък от Черно море. Действията на фирма „Ауто Фактор“ не съответстват с описаните в уведомлението за изграждане на пясъчната дига, което е било изпратено до Министерството на туризма.

По-рано днес заместник-кметът Румен Кисьов коментира, че самата дига вече е изградена. 

Случаят предизвика напрежение в града. Местни жители настояват концесионерът да възстанови плажната ивица и да бъде прекратен договорът му. 

Радост Георгиева е един от гражданите на Созопол, които настояват за подобни мерки.

"Нито един гражданин на Созопол няма достъп до морето. Концесионерът е задължен да опазва околната среда, да се грижи за хората и фауната, което той категорично нарушава".

На това място се хвърля кръста на Йордановден, а сега няма такава възможност, посочи тя. Правомощията ни са ограничени, коментира заместник кметът Румен Кисьов и посочи, че  очаква отговор от министерството на туризма.

"Това, което чух и аз със собствените си уши, че те имали всички видове разрешителни да правят каквото си искат".

Изгребването на пясък  и оформянето на защитни диги се практикува във Франция, Испания, а от няколко години и у нас. Един от хората, които го правят е наемателят на плажа в Крайморие Николай Димитров.

"Всеки един стопанин, по договор е заложено съхранение и опазване и възстановяване при някакви тежи климатични условия или при някаква екстремна ситуация, в която морето отнема от пясъчните ивици".

От "Басейнова дирекция" са установили  нарушение, че на места багерът е влизал в морето, откъдето е изземван пясъка.

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди проверка на извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на централния плаж в Стария Созопол.

Проверката ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването ѝ. Инспекцията ще бъде извършена в сътрудничество с другите компетентни институции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени