Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на "Южен" на протест срещу застрояване на парк

Жителите на район „Южен“ излизат днес на протест срещу строителството на жилищна сграда върху зелената площ зад така наречения „Юбилеен блок“. Това не е първи опит за застрояване през годините, опитваме се да спасим последната зелена площ в района, твърдят организаторите на протестните действия.

Теренът в район „Южен“ между булевардите „Никола Вапцаров“ и „Македония“, срещу чието застрояване се готви протест в неделя от страна на живеещите в съседните блокове, е частен и в подробния устройствен план за част от него има одобрение за жилищно строителство - това се казва в отговор на кмета на района Костадин Язов до недоволните граждани. Администрацията се позовава на заповед на кмета на Пловдив от 2005 година, в която в урегулирания имот се предвижда подземно и ново застрояване с височина до 18 метра. В нея са определени и минималните отстояния до съседните сгради. През 2006-та година този план е съобщен на всички домоуправители и срещу него не е имало възражения.

Собственик на терена е предприемачът Илиян Филипов. По думите му този парцел "от комунистическо" е отреден за жилищно строителство и никога не е бил парк, а занемарено междублоково пространство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна