Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митове и страхове за донорството

Снимка: БНР
България е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население. В същото време над 1000 наши сънародници чакат за трансплантация, като това е единственият им шанс да водят нормален живот. 

Липсата на донори до голяма степен се дължи и на честия отказ на роднини да дарят органите на починалите им вследствие на мозъчна смърт близки. Затова Министерството на здравеопазването започна Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Кампанията включва и раздаването на донорски карти. Чрез тях притежателите им изразяват съгласието си да дарят органите си в случай на мозъчна смърт.

Донорските карти - в помощ на роднините, които решават 

Донорските карти нямат юридическа стойност. Те са по-скоро изразител на волята на техния притежател и са причина той да говори с роднините си, за да им обясни колко важна може да бъде трансплантацията за един нуждаещ се, независимо че не го познаваме, да им обясни, че това решение може да промени коренно неговия живот и този на близките му.

Това се налага, защото според законовото изискване именно нашите роднини взимат крайното решение, независимо от волята ни. А решението трябва да се вземе изключително бързо, защото лекарите разполагат с ограничено време, за да подготвят и изпратят за трансплантация орган на току-що починал човек. Това време е ценно и всяко забавяне може да направи органите негодни за трансплантация.

Кома и мозъчна смърт

В обществото се прокрадват съмненията, че при съгласие за донорство, органи могат да бъдат взети дори от пациенти в кома. Това не е така, органи се вземат от хора, изпаднали в мозъчна смърт. Тогава дейността на мозъка е спряла необратимо и няма шанс да се помогне повече на пациента. Останалите му органи обаче са все още функциониращи на системи и могат да спасят някой друг, уверява Доли Петрова от Българския Червен кръст.

„Мозъчната смърт е изключително добре медицински описана и установена. Това не е кома. В кома хората може да живеят и 20, и 30 години могат да изкарат. Тук става въпрос за регистрирана мозъчна смърт. Никой не може да ни върне вече, след като тази смърт е регистрирана“, подчерта Доли Петрова.

Мозъчната смърт не може да бъде инсценирана, както някои хора се притесняват. Следователно няма как органите на един пациент да попаднат на черния пазар.

„Възможността за отхвърляне на органите е огромна. Затова трябва да има пълна съвместимост, затова се правят изследвания. Затова има регистри. В България няма черен пазар на органи. За съжаление има черен пазар на кръв“, обеляза още Доли Петрова.

Къде да се сдобием с донорска карта

По думите й  единствено в България има опция за категоричен отказ от донорство, който се вписва в здравната книжка на изявилия го. А донорската карта дава възможността да се заяви тъкмо обратното.

Донорски карти ще се раздават утре пред Народния театър и Националния дворец на културата от 14 до 18 часа. Желаещите могат да получат такива в централата на Българския Червен кръст в София или да си разпечатат от сайта на инициативата „Да! За живот!“.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна