Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи на МВР влязоха в сградата на БФС в "Бояна"

Досъдебно производство за длъжностно присвояване от служители на БФС

| обновено на 26.11.19 в 19:43
МВР влезе в БФС в "Бояна".
Снимка: БГНЕС

Образувано е досъдебно производство за длъжностно присвояване от служители на БФС. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Там се води разследване от Главна дирекция "Национална полиция". В рамките на извършената проверка е докладвано на Специализираната прокуратура. Има образувано досъдебно производство".

Полицейската проверка за икономически злоупотреби в Българския футболен съюз е от близо три месеца, коментира от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е в Елена.

"Работят колегите, реално работим от 2 или 3 месеца, но тъй като става въпрос все пак за икономически разследвания, а това е обработка на много документи, анализ на парични потоци, на процедури, така че се надявам в скоро време да има и конкретен резултат. Да работим с доказателства, които да са годни за повдигане на обвинения, когато имаме такива доказателства, които да са годни за повдигането на обвинения и за подържането му и доказването в съда. Когато имаме такива доказателства, тогава ще ви дадем информация".

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обясни:

"Получихме едно определение от Софийския районен съд, с което за БФС, като институция, е дадено съгласие да се извършат проверки по наличност на документи, които не са описани конкретно и в тази връзка, в момента, горе е полицията, съвместно с колегите от Футболния съюз, които са тук".

Минути след 13 ч. днес екипи на Икономическа полиция и жандармерията влязоха в сградите на БФС в "Бояна" и на столичната улица "Иван Асен" II. Служителите на МВР издирваха документи, свързани с подозрения за неправомерно изразходвани и присвоени пари. Става дума за наети спортни бази на цени над пазарните и подозрения за злоупотреби при осигуряване на спортни екипи.

По информация на БНР разследването, по което се работи, е свързано със съмнения за злоупотреби при изразходване на публични средства, свързани с детския футбол - при наемането на спортни бази и закупуването на екипи за детски футболни отбори.

Това е втора подобна акция в базата на БФС за малко повече от месец. На 15 октомври около 30 служители на ГДБОП прекараха около два часа в сградата, за да изземат документи от там. Това се случи по-малко от час, след като дългогодишният президент на БФС Борислав Михайлов подаде оставка,  призован да го стори от премиера Бойко Борисов. Тогава беше претърсен и старият офис на БФС на улица "Цар Иван Асен II" в центъра на града.  В последствие стана ясно, че акцията е била свързана с разследване за манипулация на изхода на мачове от българското първенство от страна на съдиите като това доведе до оставката на председателя на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени