Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската прокуратура поиска до 15 години затвор за Танер Кълъч от "Амнести интернешънъл"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Истанбул поиска между 7 и половина и 15 години затвор за шестима подсъдими, сред които и представителят за Турция на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ Танер Кълъч.

Обвиненията срещу него са за членство в терористична организация, а срещу другите му петима колеги - за подпомагане на терористични организации като нечленове. Обвинението поиска освобождаване на другите петима подсъдими, сред които и двамата чужденци – германски и шведски правозащитници.

Групата от 11 души беше задържана през юли 2017 г. на семинар, посветен на електронната сигурност на активистите за граждански права, който се провеждаше на остров Бююкада, един от Принцовите острови край Истанбул. Танер Кълъч прекара над 14 месеца в предварителния арест преди да бъде пуснат под гаранция през август 2018 г.

Турските власти са открили съмнително движение по сметките на Кълъч, както и че той е използвал приложението за мобилна криптирана комуникация „ByLock“, използвано предимно от членове на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен.

От „Амнести интернешънъл“ заявиха, че в продължение на 2 години и в 9 съдебни заседания - обвинението не е предложило никакви достоверни доказателства за „абсурдните обвинения“ срещу групата.

Следващото заседание по делото беше отложено за 19 февруари 2020 г. и се очаква тогава да бъдат произнесени присъдите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна