Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановява се нормалният ритъм на работа в "Пирогов"

Проф. Габровски: Няма да има проблем със спешното лечение на деца

| обновено на 28.11.19 в 12:25
Проф. Николай Габровски
Снимка: БГНЕС

Възстановява се нормалният режим на работа във Второ вътрешно отделение на болница "Пирогов", след вчерашния взрив и последвал пожар, при който загинаха двама пациенти. Щетите вече са установени. Етажът, на който е станал взривът, е изолиран. Всички пациенти са преместени в други помещения и са в добро състояние. Започва укрепване на една от стените, пострадала от взрива, каза заместник-директорът на спешната болница проф. Николай Габровски:

"Надяваме се в кратки срокове тази част от отделението да бъде възстановена. На практика е изолирана в момента от останалата част от отделението. Направихме, разбира се, реорганизация, при която бяха дислоцирани в различни отделения пациенти и в момента бих казал, че възстановяваме нормалния ритъм на работа. Да, в отделението има пациенти".

Проверка на Столичната община е установила, че по сградата няма конструктивни проблеми и започва ремонт, поясни още зам.-директорът на „Пирогов“.

Кислородната система категорично е била в изправност, тя се проверява всеки ден. Взрив обаче със сигурност е имало. Продължава разследването от какво е предизвикан той, посочи проф. Габровски и допълни, че единият от загиналите пациенти е бил пушач, но няма доказателства, че пожарът е тръгнал от запалена цигара:

"Все още връзката между едното и другото не е установена и не искам да звучи като обвинение към някого без да имам основание за такова. Нарушения на вътрешния ред за съжаление понякога се случват от пациенти. Имаме много сериозен проблем с това."


Няма да има проблем с лечението на тежките случаи на заболявания при деца

"И досега сме си помагали с колегите от Педиатрията, просто сега това ще стане при по-голяма интензивност". Така проф. Габровски коментира информацията, че „Пирогов“ трябва да поеме част от спешните пациенти на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Вчера от там обявиха, че временно спират приема пациенти за интензивно лечение, поради напускането на анестезиолози. Проф. Габровски коментира готовността на „Пирогов“ да се справи със създалата се ситуация:

"Ние ще поемем част от тези най-тежки случаи, което, в интерес на истината, в някаква степен винаги сме правили в колаборация с тях. Просто ще трябва да се стиковаме и да могат екипите да уточнят кой какво точно ще върши, но при всички случаи мога да успокоя столичани, че с лечението, особено на тежките случаи на заболявания при деца, няма да има проблем. Ще бъде направено всичко възможно те да имат спокойствието, че има къде да отидат и към кого да се обърнат, когато има такъв проблем", каза проф. Габровски и подчерта:

"Изразяваме своята готовност да направим всичко възможно този процес да върви гладко".

До възстановяване на нормалната дейност на Детската болница „Проф. Иван Митев“ спешни пациенти ще приемат и Националната кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна