Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Над 800 000 души демонстрираха срещу френския президент Еманюел Макрон, разгневени от плана му за промени в пенсионната система, пише "Гардиън". Стачки на работниците от транспортния сектор на практика парализираха цялата страна, съобщава британският вестник. Очаква се протестите да продължат и през следващите дни, а синдикатите са непреклонни, заявявайки че пенсионната реформа на президента ще принуди милиони хора да работят по-дълго и да получават по-ниски пенсии.

"Национална стачка във Франция - напрежението нараства", гласи заглавието на "Индипендънт". Демонстрациите срещу предложението на френския президент за пенсиите и другите му икономически реформи са безпрецедентни, пише вестникът, като подчертава, че нито един сегмент от обществото не е останал незасегнат от протестната вълна. Националната стачка е удар срещу Макрон, но той ясно показва, че няма да отстъпи, допълва "Индипендънт".

Според "Дейли телеграф" моментът е ключов за управлението на Макрон. Френският президент е на тръни още откакто започна бунтът на "жълтите жилетки", а тази събота предстои ново изпитание за него - "жилетките" планират нова вълна от демонстрации, като се надяват и синдикалистите да се присъединят към тях. Вестникът цитира мнения на анализатори, според които фактът, че се организират стачки срещу реформа, чиито детайли дори още не са обявени, говори за това колко изнервено е френското общество.

Айфеловата кула вчера остана затворена, болниците останаха без персонал, отменени бяха влакове и полети, а ежедневният живот в Париж на практика беше парализиран, пише "Вашингтон пост". Прогнозираната от много коментатори историческа мобилизация обаче не се състоя, смята американският вестник, като напомня за сравнение, че след атентата срещу  "Шарли ебдо" през януари 2015 г. само в Париж на демонстрация излязоха над един милион души.

Общата стачка във Франция отправя предизвикателство към най-новите амбиции на Макрон за промени, отбелязва "Ню Йорк таймс". Президентът иска да съчетае комплекс от 42 различни пенсионни схеми в единна държавна система, но това плаши сънародниците му, а личният му стил на управление дразни мнозина, изтъква изданието.

Републиката вече не върви напред, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в заглавие - игра на думи с името на партията на Макрон "Република, напред". В спора за пенсиите демонстрантите на практика парализираха Франция. Не навсякъде протестите останаха мирни. Това е борба срещу неясни намерения на правителството, отбелязва германският вестник.

"Файненшъл таймс" посочва, че френският президент се е сблъскал с най-голямата от 1995 г. насам стачка в публичния сектор, а "Уолстрийт джърнъл" определя протестите като тест за решимостта на Макрон да модернизира френската икономика

Приемането от турския парламент на споразумението за разграничаване на морските пространства между Турция и Либия днес е водеща тема на печата в югоизточната ни съседка.

В информация, озаглавена "Споразумението за Средиземноморието мина през Меджлиса", в. "Тюркие" пише, че с влизането му в сила ще бъде променен балансът на силите в Средиземноморието.

Историческото споразумение между Турция и Либия първо мина с реактивна скорост през турската парламентарна комисия за външни работи. Споразумението, което променя баланса на силите в Източното Средиземноморие, бе прието и от самия Меджлис, като за него гласуваха и управляващите, и представителите на опозицията. Одобрението на споразумението от Либия ще разруши "мръсните планове на Запада", посочва "Тюркие".

 "Ердоган държи курса" е заглавието в гръцкия ежедневник "Катимерини", под което съобщава, че вчера турският парламент е ратифицирал споразумението с Либия за разграничаване на морските зони в Средиземно море, което нарушава гръцките права в района - само няколко часа след разговора между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Картата, приложена към меморандума между Анкара и Триполи, отрича всякаква гръцка изключителна икономическа зона край остров Кастелоризо и минимализира въздействието на Крит и на групата на Додеканезите. "Турция няма да отстъпи", е заявил вчера Ердоган и е съобщил, че на разговора с Мицотакис е поставил въпроса за укриването от Гърция на гюленисти и на кюрдски терористи. От своя страна Гърция определи споразумението като невалидно, а днес ще бъдат задействани процедурите за обявяване на либийския посланик в Атина за персона нон грата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна