Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Италия разследва повишената смъртност в домовете за стари хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Италия започна разследване във връзка с повишената смъртност в домовете за стари хора. В област Ломбардия тя е най-висока.

Разследването е за предполагаемо непредумишлено разпространение на епидемия и непредумишлено убийство. Най-много възрастни хора са починали в област Ломбардия след като там местната  управа нареди старческите домове да приемат възрастни с леки симптоми на коронавирус.

В резултат на това, че тези домове не са болници и персонала е с друга насоченост, освен, че не са били предприети необходимите предпазни мерки, смъртността се повиши неочаквано.

Най-драматично стана в района на Бергамо, а в Милано, в историческия старчески дом „Пио Алберго Тривулцио” само от началото на април до сега умират по пет души дневно.

На персонала  е било забранено да ползват предпазни маски за да не се плашели хората. Разследван е директорът му Джузепе Каликио.

От този дом преди 30 години започна разследването за подкупи в публичната администрация и в политическите кръгове „Чисти ръце”.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна