Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Евстатиева: Най-опасно е, когато един лидер те заблуди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

NPR (Американското национално обществено радио) провежда разследване на всички участвали в нахлуването на Капитолия през януари тази година. Кой нахлу в Капитолия, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Моника Евстатиева, главен редактор в отдела за журналистически разследвания в NPR.

„Ние започнахме разследването в края на януари и създадохме база данни с всичките, които са арестувани до този момент по повод нахлуването в Капитолия. Правим това разследване, защото смятаме, че това е една от най-важните истории, които са се случили в историята на САЩ. В историята то ще остане като кулминация на 8 години от президентството на Барак Обама, 4 години Тръмп, една огромна кампания за дезинформиране на народа, и нещо, което може да се получи, когато хората, с много големи усилия от най-висшия човек в държавата – президента, нарочно иска да заблуди собствените си гласоподаватели с грешна информация.

Кой нахлу Капитолия

„Някои от тези хора са безкрайно радикализирани, някои от тях са членове на групи, които са крайно десни, които вярват в краен национализъм, шовинизъм. Една от групите се казва „Гордите момчета“, те са най-голямата от организираните групи, които нахлуха в Капитолия. Те бяха сформирани преди 5-6 години, но се активизираха най-вече след като Тръмп дойде на власт. Той дори ги беше споменал в един от дебатите срещу Джо Байдън. Те са женомразци, крайно радикализирани. Де факто тези хора гласуваха Тръмп да бъде избран. Всички тези хора вярват, че Тръмп е истинският президент на Съединените американски щати, че изборите не са легитимни, и че демократите са откраднали изборите. Като цяло 90% са бели, от които предимно бели мъже, около 15% преди са били или войници, или полицаи. Има около 12%, които имат собствен бизнес. Има една съществена част, които са част от радикални групировки, които споменах – като "Гордите момчета". И разбира се, едно от най-важните неща е, че тези хора са били икономически засегнати от епидемията и са били в недобро финансово състояние.

Моника ЕвстатиеваКогато един лидер те заблуди

Но както каза един експерт по радикализацията – никой не става част от култ, никой не се радикализира, ако е щастлив, защото не можеш да радикализираш щастливия човек, той просто не би се съгласил да стане част от такива групировки, не би чел такава информация. Когато Тръмп им даде гориво в 4-те години, когато той беше президент, те започнаха да си вярват и да имат много повече последователи. Самите хора казват, че те са отишли там, защото президентът им е казал, че трябва да бъдат там. Това доведе до 6-и януари 2021. Сега въпросът е какво ще се случи с хората, които му повярваха. Какво ще се случи с живота на тези, които дойдоха в Капитолия да протестират. Това е начин да разбереш какви са последствията върху нормалния, обикновения човек, когато един лидер те заблуди. Те, освен че има съдебни дела, повечето от тях загубиха работата си, загубиха достъп до семейството си, скараха се с приятели. Животът ти се променя, а си оставен с въпроса "имаше ли смисъл?"

Изборите в България и монолозите на премиера

„Бойко Борисов се изразява по един много специфичен за него начин. Свикнали сме да говори по този начин – в 11 минути в YouTube говори за много различни теми. Според мен, и разбира се, това е интерпретация, но когато говориш само в YouTube, когато не даваш пресконференции, когато хората не могат да ти зададат въпрос, ти говориш 10-11 минути каквото си пожелаеш и никой не ти отговаря. По същия начин Путин дава пресконференция, където той просто си казва речта и си тръгва, и никой не му задава никакви въпроси, защото не може. Когато не можеш да зададеш въпрос на някого, разбира се, не можеш точно да разбереш точно какво е имал предвид. Ние много пъти сме говорили на тази тема – липсата на гражданско общество, липсата на силна медия, липса на съдебна система, която да работи и да защитава журналистите – затова е възможно всичко това. Аз имам много приятели и познати, които са български журналисти, и чувам от много от тях, разбира се, не публично, че не е лесно.

Медиите в България

„Забелязвам, че в България в момента непрекъснато някой купува медии и после ги продава. Въобще не можеш да разбереш кой контролира коя медия и защо. Най-различни чуждестранни компании влизат в България, купуват и продават телевизии, и е много интересен този цикъл, който се случва, и който допринася, според мен, това хората да не знаят точно на кого да вярват. В момента, в който не можеш да вярваш на информацията, която получаваш, ставаш скептичен към всичко. Започваш да търсиш алтернативни методи да се информираш, които в никакъв случай не са по-добри. В Америка има един термин – казва се "sophisticated nonsense", в превод нещо като "умни глупости". Някой ти говори пълни глупости, но те са представени по такъв интелигентен начин, че те заблуждават. Това е много често използвано в кампанията за дезинформация. Но нашата професия, нашата работа като журналисти е да бъдем критични към всеки. Това означава да бъдем честни, справедливи, да питаме всички едни и същи въпроси, да оставяме време за отговор и за дебат, и да отразяваме само фактите. Защото истината е една, а фактите са факти. Колкото по-силни медии има в България, толкова по-силно ще бъде обществото, и толкова по-добри ще бъдат хората, които избираме.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна