Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва слагане на нови бустерни дози срещу коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър от днес започва нов етап на ваксинацията срещу коронавирус с прилагането на две нови бустерни дози - четвърта за хората от уязвими групи и трета за тийнейджърите. Заради ръст на ковид случаите ново облекчаване на ограничителните мерки се очаква чак за Великден.

Четвърта доза ваксина ще се поставя от днес на хора над 80-годишна възраст и на тези, които живеят или работят в социални домове, съобщи здравното министерство. Изисква се да са изтекли 5 месеца след получаване на третата бустерна доза.

По-късно ще бъдат обхванати и хора над 70-годишна възраст, здравни специалисти и страдащи от различни хронични заболявания.

От днес започва и прилагането на трета доза при деца и младежи на възраст 12-17 години, при условие че са изминали 6 месеца след втората им ваксина.

И двете бустерни дози са по желание.

Значителното нарастване на броя на новозаразените и хоспитализираните с коронавирус през последните дни спря всякакви по-нататъшни облекчения на ограничителните мерки, които се очакваше да бъдат поставени на правителственото заседание днес.

Положителните случаи се задържат над 5% от извършваните всеки ден тестове. В понеделник броят на новозаразените доближи почти 6500, което е рекорд от началото на пандемията в Кипър. Хоспитализираните пациенти достигнаха 190, като 45% от тях са ваксинирани.

Според здравните власти разхлабване на мерките е възможно едва към Великден.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени