Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Руски части се изтеглят към Русия и Беларус за прегрупиране

Придвижване на руски военни части в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поради "тежките загуби", за които се твърди, че са претърпели, руските военни части са принудени да се изтеглят временно от Украйна обратно в Русия и Беларус, "за да се реорганизират и снабдят наново", съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последната си актуализация на разузнавателните данни в сряда.

От министерството на отбраната изтъкнаха, че фокусирането на Русия върху офанзивата в районите на Донецк и Луганск е „тактическо признание“, че изпитва затруднения да осъществи напредък на повече от един фронт. 

По данни на разузнаването руски военни части понасят тежки загуби. Това принуждава някои от тях да се връщат в Русия и Беларус, където се презапасяват и реорганизират, а това води до допълнителен натиск върху тяхната и без това затруднена логистика.

Британските военни смятат, че руските сили вероятно ще компенсират тези проблеми и намалената им възможност за маневри на театъра на бойните действия като засилят артилерийския и ракетен обстрел. Този последен анализ идва след като руските военни заявиха на мирните преговори в Истанбул, че драстично намаляват действията си край Киев.

Подобна дейност оказва допълнителен натиск върху и без това напрегнатата логистика на Русия и показва трудностите, които Русия среща при реорганизирането на своите части в предните райони в Украйна.

Русия вероятно ще продължи да компенсира намалената си способност за наземни маневри чрез масови артилерийски и ракетни удари, се посочва още в последната разузнавателна информация на британското военно министерство.


Тази сутрин британският вицепремиер Доминик Рааб каза, че Великобритания е скептична по отношение на обещанията на Москва. „Вратата за дипломация винаги ще остане открехната, но не мисля, че може да се вярна на това, което излиза от устата на военната машина на Путин“, посочи Рааб за Скай нюз.

Освен това той заяви, че "руснаците имат дълга история в разполагането на наемници“, наричайки това "тревожен знак". Рааб обаче добави, че това също така "показва колко зависими са те (руснаците от тези наемници) поради слабостта и крехкостта на техните професионални сили".

Вицепремиерът подчерта, че "запазването на доказателства в нестабилната ситуация в зоната на военни действия, макар и трудно, е важно, тъй като ще помогне за бъдещото решение дали Русия е извършила военни престъпления в Украйна".

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също предупреди в последната си актуализация, че обещанието на Русия за изтегляне на войски близо до украинската столица Киев вероятно е ротация на отделни части, целяща да създаде "погрешно схващане" за плана на Москва да обгради града.

"Руският враг продължава да извършва пълномащабна въоръжена агресия срещу Украйна“, се казва в изявлението на военните.

"Руските окупатори се опитват да запазят окупираните по-рано граници“, се казва още в актуализацията, като се добавя обаче, че в момента войските "не извършват активни настъпателни операции в тези райони".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени