Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обеща нови санкции за Иран, който обвини САЩ за безредиците

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нови санкции срещу Иран заради репресиите над протестиращи, предадоха световните агенции.  Мерките ще бъдат въведени още тази седмица и ще засегнат извършители на насилие срещу мирни демонстранти. Американският президент декларира солидарност с  иранските жени и всички ирански граждани, чийто кураж е вдъхновение за света, се казва в изявление на Байдън.

Съединените щати определиха като отблъскващи действията на иранските власти спрямо протестиращите в ислямската република, след като върховният лидер обвини Америка и Израел за недоволството. Според Ройтерс днес обстановката е по-спокойна, след като през нощта силите за сигурност щурмуваха университет в Техеран. 

Аятолахът Али Хаменей говори за пръв път от началото на протестите, участниците в които настояват и за премахването на властта на духовниците. Според Хаменей, зад недоволството стоят враговете на ислямската република.

Калоян Константинов: Иран се завърна към консерватизма заради неадекватните действия на Запада"Заявявам ясно, че тези бунтове и несигурност са проект на Америка и фалшивия ционистки режим. Те са планирали това, планирали са го", каза Хаменей на церемония по дипломирането на полицейски кадети. Той заяви, че поводът за протестите - смъртта на 22-годишна кюрдска иранка, пребита след арест заради неправилно сложен хиджаб - е "разбила сърцето му", но и че "не са нормални" протестите, превърнали улиците в опасни.

"Смърт на диктатора", насочено към Хаменей, е популярно скандиране на протестите заради смъртта на Махса Амини. Те продължават, като кадри от днешния ден в социалните мрежи показват ученички, които ритуално изхвърлят своите хиджаби и скандират "духовниците трябва да си ходят".

Според правозащитни организации, загиналите за близо 20 дни демонстрации са над 130, докато според държавните медии това са 40 души, някои от които полицаи. Арестуваните са хиляди. Достъпът до информация от вътрешността на Иран остава ограничен.

Снощи Би Би Си съобщи за изстрели около сградата на универистета Шариф в Техеран, където са се били барикадирали студенти. След щурм на силите за сигурност има арестувани, като днес блокадата е била вдигната, но преподаватели и учещи отказват да провеждат занятия, докато задържаните им колеги не бъдат освободени. Подобни демонстрации има в множество университети в страната.

Белия дом е обезпокоен от отблъскващото насилие и масовите арести, с които иранските власти реагират на мирни протести, заяви един от прессекретарите на американското президентство Карин Жан-Пиер. Тя не коментира дали протестите ще повлияят на преговорите за възстановяване на споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна