Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Добрева изпраща екстремна, силна и прекрасна 2022 година

Снимка: dianadobreva.com

"Екстремна, силна и прекрасна беше 2022 година за театъра и за това, което правя в него. Голяма моя сбъдната мечта беше гостуването на "Калигула" в Япония на един от най-престижните световни театрални фестивали – в Шизуока. То беше екстремно заради карантинираните костюми и реквизит, но и изключително". 

Това сподели пред БНР театралният режисьор Диана Добрева. 

Нейният спектакъл "Коприна" ще представи България за първи път в едно от най-значимите театрални събития в света – Театралната Олимпиада, която през 2023 година ще се проведе в Унгария. 

"Театралната Олимпиада е един от най-големите форуми за театър в света. Създадена е през 1995 година в Гърция. През 2023 година ще се проведе 10-ото издание. Досега Олимпиадата е минавала през Япония, Китай, Индия. За нас е огромна чест". 

В предаването "Хоризонт за вас" Диана отбеляза, че в различните страни публиката изразява по различен начин емоцията си след представлението - докато българите например ставаме на крака и ръкопляскаме на актьорите, японците аплодират дълго, но седнали. Относно актьорите по света - за нея добрите актьори си приличат, независимо откъде са те. "Една особена аура ги обединява". 

Режисьорката отчете като голям плюс факта, че публиката се завръща с двойна сила в театралните салони, като има представления, за които намирането на билети се оказва не само трудно, но и невъзможно. 

В началото на новата година Диана Добрева започва репетиции на "Едип Цар" в Пловдивския театър, а през есента предстои работата по "Фауст" в Народния театър. 

Интервюто с Диана Добрева можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени