Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър-лаборатория "Алма Алтер" става на 23 години

Снимка: Архив

Театър-лаборатория "Алма Алтер" днес празнува своя  23-ти рожден ден. Събитието ще бъде отбелязано с едно "пътуване назад във времето".
Това увери заместник-директорът на културната институция - Петя Йосифова.

"Поканили сме бившия ректор проф. Боян Биолчев, по чиято инициатива е възобновена дейността на театъра преди 23 години, още интелектуалци, преподаватели, приятели, гости и публика, предишни поколения от актьорската трупа. Ще направим едно пътуване назад във времето, през много случки, представления, репетиции, фестивали, награди, които сме носили на България, номинации, открития и рецензии на международната публика.

Ще разкажем интересни случки от "кухнята", които никой никога не е чувал и не знае, които ще бъдат съпътствани от фрагменти от представления и песни, ще бъде едно пътуване и музикално случване", увери тя.

По думите ѝ, ще има и огромна вкусна торта. Тя разкри, че обстановката в театъра също е подобаваща на празника.
Тук ще вметнем интересната подробност за тези, които не знаят, че "Алма Алтер" е създаден всъщност през 1968 година, но дейността му е преустановена по политически причини и възстановена през 2000 година.

"Възстановявайки Университетския театър в Софийския университет, проф. Биолчев създаде едно гнездо на инакомислещи, творчески натури, млади момичета и момчета, които всяка вечер са с нас, играят представления, впускат се в тази магия, наречена театър", каза още Йосифова, отбелязвайки напредъка на "Алма Алтер" в неговата изследователска работа и манифестирането на  представленията пред международна публика.

"Успяваме да устоим нашата философия, естетика и стилистика, да донесем награди на България. В момента се готвим за няколко фестивала и действително това е един оазис, благодарение на Софийския университет", каза още тя. 
Дейността на театъра е насърчавана от всеки ректор.
"Ние сме изключително щастливи и благодарни, защото това е много специално място", допълни тя.

Определено "Алма Алтер" е един различен театър, алтернативен и експериментаторски театър, посочи Петя Йосифова.
Тази специална посока на търсене идва от режисьора Николай Георгиев, който е полски възпитаник на режисьора Йежи Кордовски, променил лицето на театъра през втората  половина на XX век.

"Ние търсим онази среща, която прави театъра уникално изкуство, различно от всички останали. И ако успеем да отворим вратата тази вечер с това представление, всяка вечер, със всяко едно представление, то сме постигнали целта си, заяви Йосифова. Позовавайки се на думите на режисьора Кордовски: "Театърът не е нищо друго, освен среща на човеците"
По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна