Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на февруари

В Битоля, Щип и Струмица ще се смеят на “Вражалец” от Ст. Л. Костов

"От двете страни на границата" е най-новата социално-информационна кампания на фондация "Българска памет". Тя проследява и показва отношенията между България и Северна Македония, но през по-различна призма – от гледната страна на младите хора.

Кампанията започна през ноември 2022-ра, но всъщност продължава повече от 16 години, защото същността и целите ѝ са в основата на фондация "Българска памет", отбеляза пред Радио София Александър Петров, директор Комуникации на организацията:
„Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от ангажирана държавна политика в посока добросъседство и приятелство между държавите в името на светлото бъдеще на децата. В отношенията между децата няма място за политика. Слава Богу усилията ни бяха оценени и получихме подкрепа от МВнР.“

В началото на февруари предстои театрално мини турне в нашата югозападна съседка. В театър „Битоля“ в едноименния град (01.02.), в театър „Ацо Шопов“ (Щип, 02.02.) и в театър „Антон Панов“ (Струмица, 03.02.) известните български актьори Любо Нейков, Станимир Гъмов, Петьо Петков-Шайбата, Албена Павлова и Невена Бозукова ще представят комедията “Вражалец” на Ст. Л. Костов.

Входът за представлението ще бъде свободен до изпълване на капацитета на салоните.

„Това е още един повод да покажем доброто си отношение и чувства към нашите приятели от Северна Македония. Виждаме, че интересът е голям. Надяваме се партньорството с МВнР да се затвърди, театралните взаимни гостувания да продължат“, допълни Петров.

Той припомни семинарите, които д-р Милен Врабевски организира за деца от българската диаспора в Молдова, Украйна, Сърбия, Северна Македония.

Децата нямат вина за конфликтите на възрастните, на политическите и историческите спорове, затова "От двете страни на границата" е кампания към младите, изтъкна още Александър Петров.

През ноември м.г. деца от художествено ателие в С. Македония са посетили Копривщица и са рисували, завързали са приятелства със свои връстници от България. По-късно децата са се срещнали със Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“, имало е изложба с техни рисунки в Народното събрание (▼). 


По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна