Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на Апостола

Емил Кабаиванов: Няма място в България, където паметта за Апостола да се съхранява по-свято от Карлово

Карлово дарява нов бюст-паметник на българите в Молдова.

2
Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.
Снимка: ПБ Новинар

"150-годишнината от гибелта на нашия най-велик съгражданин е повод да говорим, да си спомняме, да не забравяме. Апостола винаги е възприемал България като една държава доста по-голяма от сегашните ни граници. Държава на духа, на свободата, на християнските добродетели. И както той се изразява "Когато сме заедно Българско ще свети като едничка държава в Европа", коментира кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в изнесеното студио на Радио Стара Загора от родния град на Васил Левски.

Карлово дарява нов бюст-паметник на българите в Молдова 

Той ще бъде издигнат пред Младежкия културен център в гр. Тараклия. Патриотичната инициатива е на Асоциацията на българите по света, а средствата за нея са събрани от дарения. Автор е карловският скулптур проф. Димитър Рашков.

Новият бюст-паметник на Васил Левски. Автор проф. Д. Рашков.

"Няма място в България, където паметта за Апостола, за всяка негова стъпка и всичко, което е направил да се съхранява от по-свято от Карлово. И съвсем естествено е мястото, от където тръгва този паметник да бъде неговия роден град. Бюстът ще направи своето пътуване до Варна и ще отиде при нашите сънародници в гр. Тараклия, Република Молдова", информира Емил Кабаиванов.

"Отговорността ни към нашите братя и сестри в България и извън нея е изклюително голяма. Ние се стремим да даваме позитивни сигнали към нашите сънародници, за да се чувстват горди, че са българи. Да им даваме надежда, а надеждата е, че и в най-трудните времена, в които е живял Апостола на свободата, нито за момент не е изпадал в униние. Левски казваше "Аз обикалях българската земя, за да давам надежда и упование" и точно това се опитваме да правим".

Целото интервю с Емил Кабаиванов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна