Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Огняна Вакавлиева посреща музиката на ученици от училище „Любомир Пипков“

Огняна Вакавлиева
Снимка: Личен архив - Facebook

Център по себепознание „Орфей“ ще събере на едно място музиката и визуалните изкуства. До 14 март там се представя изложбата „Шумът на дърветата-живопис и скулптура на Огняна Вакавлиева“. А утре ще се изнесе и концерт на децата от Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

Огняна Вакавлиева е преподавател по изобразително изкуство във Френския лицей и член на Сдружение на родителите и приятелите на децата от Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

„Родителите, като част от гражданското общество, могат да се опитат да запълнят дефицитите, с които официалната учебна програма няма как да се справи. Всяка изява, която допълнително се предоставя на децата, е добре дошла. Тези концерти се организират всеки месец ва различни места. Утре участие ще вземат ученици от 2-ри до 12-ти клас. Ще има и представяне на композиторите. Енергията на тези концерти е неповторима“.

За фон на концерта ще послужи изложбата на Огняна Вакавлиева.

Тя е ретроспективна. Положението на жената-творец е сложно. Направих равносметка на последните 20 години. В нея има всичко-майчинство, трудност, разочарование, преодоляване на трудностите и помъдряване.  Опитвам се да извади най-светлото от всичките ми житейски преживявания“, разказа тя в предаването „12+3“.

Изложбата съчетава живопис и скулптура.

„Това са два различни свята и два езика, които говорят в мен“.

Огняна Вакавлиева е доволна от рядката възможност да събере на едно място дом, деца, ателие и любов.

„В моя дом се преплитат много изкуства. Мъжът ми е режисьор, синът ми е професионален музикант, аз се занимавам с визуални изкуства. Музиката непрестанно е около мен. Провокира ме и ме вдъхновява. Избрах изложбата да се казва „Шумът на дърветата“, защото това е музикално произведение, но израз на моите творчески търсения“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Огняна Вакавлиева може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна