Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключово откритие ще позволи по-евтина диагностика на рак само за няколко часа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от Барселона съобщиха за ключово откритие, което в близко бъдеще ще позволи диагностика на рак само за няколко часа и на много по-ниска стойност от сегашните изследвания.

Учени от Центъра за геномна регулация в Барселона са разработили нов метод, който прави възможно използването на трансферни молекули рибонуклеинова киселина като биомаркери за откриване на различни видове рак. 

Новият подход позволява много по-просто и евтино измерване на количеството и модификациите на молекулите тРНК, с обещаващи приложения за диагностика и прогнозиране на заболявания. 

Освен това става дума за неинвазивен тест с висока чувствителност и специфичност. Екипът публикува резултатите от работата си в списание "Nature Biotechnology".

С финансиране от Испанската асоциация за борба с рака описаният метод ще послужи за основа на по-нататъшна разработка, която ще позволява да се определи дали при една биологична проба се касае за тумор и дали заболяването е злокачествено. 

Учени от екипа обясняват, че в момента това става за дни, но преди са били необходими седмици и хиляди евро.  Целта им е да продължат да развиват тази технология и да я комбинират с изкуствен интелект, за да може в близко бъдеще да се стига до резултат за по-малко от три часа на цена от 50 евро на изследване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна