Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Старт на юбилейния 40-и Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри“ 2023

Какви са посланията към малките радиослушатели през 2023 г. и какво е новото в Националния конкурс за детско литературно творчество "Искри"?

"Децата ни дават смисъла и различната гледна точка в живота, тъй като в един момент ние се канализираме в един проблем." 

Това казва в интервю за "Terra култура" Виолета Димитрова, редактор в Детска редакция на програма "Христо Ботев" на БНР.

Тя допълва, че минаваме в летаргията да си възрастен с ангажименти, грижи. Но децата са тези, които ни дават новия поглед върху живота. Около това да изпитваме емоциите в пълния им смисъл и в големи дози, и за това нека да се вслушваме в тях. Нека не забравяме, че и ние сме били деца, както Марк Твен ни напомня в неговите произведения. Затова ние се стремим да се грижим за децата, те да порастват плавно и да съхраняват всичко детско в себе си.

Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2023 тече в момента. Той се организира от Детска редакция на програма "Христо Ботев" на БНР. Тази година събитието ще бъде още по-специално, защото се отбелязват 40 години от създаването му.

"Затова решихме да дадем нов облик, нова дрешка на конкурса. Затова от тази година имаме ново жури. За първи път ще обявим имената на хората, които влизат в журито на конкурса за детско литературно творчество "Искри". Това са много обичани детски писатели, близо до децата, награждавани с гласовете на децата“, казва Виолета Димитрова.

Новото жури е в състав Радостина Николова, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, както и Оля Стоянова от БНР, която ще влезе в ролята на председател. Конкурсът ще има и ново лого.

"Щастлива съм, че този конкурс дава възможност на децата, да излязат от капана на днешните технологии, на онлайн пространството, неща,  които са незаменими в дните, които живеем“, посочва Виолета Димитрова.

Победителите в "Искри" през годините 

Мария Гаралова е една от порасналите момиченца, която години наред печели конкурса "Искри“ с прекрасни стихотворения. Нейната майка също е поетеса и талантът се е предал на Мария.

"Вече втора година специализирам кардиохирургия и съм много щастлива, тъй като това беше една моя голяма мечта, която успях да сбъдна с помощта на моите родители, с моя неуморен труд и не на последно място, с Божията помощ“, казва д-р Мария Гаралова.

Тя допълва, че поезията никога не я е напускала и "писането – това е начин да изразя себе си. Хирургията и кардиохирургията противно на всеобщото мнение, че е мъжка специалност, това не е така. Поезията може само да ми помогне да свържа науката с литературата, за да се получат по най-добрия начин и двете неща". Когато е в 8-и клас решава, че трябва да спасява човешки животи, и точно да бъде кардиохирург. За нея сърцето е нещо велико, то наистина е магия.

Друг от талантливите малки поети, представил се достойно в конкурса "Искри“, е Константин Хаджиилиев. Стилът му на писане е характерен, защото винаги присъства по някои малка шегичка, която показва реалността.

"В момента съм първокурсник и се специализирам бизнес администрация и компютърни науки. И творческата мисъл не ме е напуснала", споделя той и пожелава успех на всички участници, организатори и на слушателите на това предаване, да запазят творческите си сили и да не спират да търсят музата в ежедневието си.

В средата на месец юни отличените деца в конкурса "Искри" 2023 ще участват в директно предаване по програма "Христо Ботев", в което ще се състои премиерата на наградените произведения.

Творбите, заедно с данни на участника и телефон за връзка, могат да се изпращат по пощата на адрес:

Българско национално радио
София 1040, бул. "Драган Цанков" № 4 – за конкурса "Искри"

или на имейл адрес: iskri@bnr.bg

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна