Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матурите по БЕЛ - в 750 училища и 4200 зали

Снимка: БГНЕС

Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 750 училища и 4200 зали. Ангажирани за него са над 9000 квестори, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Изпитът започва в 8:30 ч., а зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал. Изпитът е, разделен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 - с разширен свободен отговор.

Последният 41 -ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 отделни теми.

Резултатите от Държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна