Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злато, диаманти и американската мечта на Румен Шойлеков

3
Румен Шойлеков в златарската си работилница
Снимка: Елена Цанева

За злато, за диаманти и за американската мечта на Румен Шойлеков и неговото семейство разказваме в поредната рубрика в "Закуска на тревата" -  “Америка -  илюзии и реалности".

От  юношеските си години Румен Шойлеков мечтае за Америка. Опитва се да получи виза, но неуспешно. Съпругата му Даниела обаче печели зелена карта. Тя заминава първа, а след 3-4 месеца тръгва и той с 3 год. им дъщеричка Рая. В България остава по-голямата му дъщеря Ина. Днес 20 години по-късно  Рая е завършила психология, но помага  в  бизнеса на баща си, а Ина развива свой бизнес в България.

Шойлеков заминава за Америка с мечтата да има своя работилница за бужута и да прави това, което обича.

От векове златото и диамантите са израз на любов, власт и богатство, а показват и и талант, умение и високата  класа на един бижутер. Румен Шойлеков казва,че  едно от най-скъпите украшение, което е изработил досега е специална златна брошка с 200 диаманта, поръчка за американка.

Румен Шойлеков е в този занаят близо  30 години.

Българинът носи гените на Троянските занаятчии. Работил е в Задругата на майсторите, а металите са му познати отдавна.

"Да, някога в България бижутерите нямаха диаманти въобще и рядко се срещаха бижута, дори с полускъпоценни камъни и повече. Всичко беше само метал, докато в Америка бижутата са изключително с диаманти и с камъни.
Даниела, Румен Шойлеков и Рая (от ляво на дясно)
Сега като че ли започва да се завръща жълтото злато на мода. Дълги години бялото преобладаваше, а когато дойдох тук, дори платината беше най използваният метал. След това, поради цената донякъде златото пак за надмощие, но винаги бялото, сподели още за "Хоризонт" Шойлеков.

"Извън работота семейството ни много обичаме да пътуваме, когато можем. Обичаме да караме колелета. Пътували  сме на много места в Америка и много ни се иска да можем да пътуваме в Европа, защото се оказва, че за толкова години, освен в България, никъде не сме ходили в Европа. Тази пролет отидохме в Аризона на шоу за скъпоценни и полускъпоценни камъни, което е отворено само за хора, които са в бизнеса и благодарение на Румен ние успяхме да бъдем там, каза за "Закуска на тревата" съпругата му Даниела.

 


Румен Шойлеков в рубриката  “Америка -  илюзии и реалности “ пред Елена Цанева.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна