Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна училищна общност в малко населено място. Учителски поглед от село Динката

| обновено на 13.09.23 в 10:01
Снимка: Личен архив

Да бъдеш учител в малките населени места е предизвикателство, но и изключително обогатяващ опит. Такава е перспективата на Мария Николчева, учител в основно училище "Кочо Честименски" в село Динката. Тя е учителка в среда, където голяма част от учениците имат различен майчин език от българския.

В ефира на "Нашият ден" Мария Николчева споделя своя опит и виждания за това какво означава да бъдеш учител в такава обстановка. Тя започва, като подчертава уникалността на своите ученици и връзката, която успява да изгради с тях. Определя я като връзка, изпълнена с "обич, привързаност и дори зависимост", като всички усещат необходимостта да бъдат заедно и да си помагат.

Родителите на учениците също играят важна роля в образованието на децата. Мария споделя, че на срещите с тях, те могат да се открият и споделят различни неща, включително своите притеснения. Тази откритост и близост помагат да се създаде по-силна връзка между учител, ученик и родител.

Някои родители дори споделят своите страхове и притеснения, свързани с финансовите трудности, които срещат. Липсата на средства може да бъде препятствие за тях да осигурят на своите деца нещата, които те си заслужават. Мария обаче не се предава и се стреми да направи класната стая уютно и привлекателно място за учене. Тя желае учениците да се чувстват комфортно в училището.


Чрез успешна кампания, Мария и нейните ученици успяват да изградят чудесна детска библиотека в училището, която допълва образователния процес. Освен това, тя придава уникална визия на класната стая с гигантски костенурки, които носят послание на знанието и обогатяват обстановката.

Този репортаж отразява ангажимента и страстта на Мария Николчева към образованието на своите ученици и нейните усилията да създаде подходящи условия за тяхно развитие, въпреки предизвикателствата, свързани с обучението в малки населени места.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна