Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улиците – опасни за вашето здраве?

Проф. Румен Кастелов
Снимка: Кирил Чобанов

Изразът е от изминалата седмица и бе на политик, но остави горчив привкус за несвършена кметска и общинска работа – натрупани клони, сняг, мръсотия. И един факт – след снеговалежите и бурята за седмица над 500 души в столицата са потърсили медицинска помощ, най-вече ортопедична.

Това бяха формалните ни основания за разговор с известния ортопед и хирург от Медицинския институт на МВР проф. Румен Кастелов. Започнахме диалога с традиционните за сезона травми, с техния характер и честота през различните годишни времена. Поставихме акцент върху болестите на крайниците и тяхното хронично протичане, както и на различните видове протезирането в областта на ортопедията. Лекарската практика показва, че най-често се среща т.нар. "ошипяване". Шиповете по тялото, върху ставите и в раменната област са особено болезнени, но има начин да бъдат лекувани.

За справянето с проблема началникът на Клиниката по ортопедия и травматология към (както е по-известна) МВР болница проф. Румен Кастелов даде съвети и напътствия: носенето на специални обувки, прилагането на определени масажни техники, използването на локални кремове и обезболяващи, включително и нестероидни противовъзпалителни медикаменти. 

Оперативните и терапевтичните подходи при лечението също бяха обект на дискусия, като подчертано коментирахме новите техники и технологии за поставяне изкуствени стави, импланти и шини. Проф. Кастелов не отрече лечебните качества на различните препарати, спортни кремове и мазила, включително и на хранителните добавки. Тяхното предписване и преценката на  възстановителните им свойства в хода на рехабилитация на ставите обаче трябва да бъде консултирано с лекар.


В поредното издание "За здравето" коментар по темата "здравето на зъбите в детска и младежка възраст" направи д-р Николай Шарков. Поводът да включим председателя на съсловната организация на зъболекарите бе форумът по повод Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години в Република България.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени