Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел не обмисля спиране на огъня в Газа

Дим се издига след израелски въздушен удар в Ивицата Газа, 11 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

В Израел днес и утре ще бъде съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

От ООН отново подчертаха, че хуманитарната ситуация в Ивицата Газа е катастрофална. Според палестинската страна при израелската операция срещу "Хамас" са загинали 18 600 души.

Населението на Ивицата Газа, подложено от седмици на непрестанни бомбардировки от страна на израелската армия, "няма повече време, нито възможности за избор", предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини. Той допълни, че жителите на Газа сега са натъпкани на по-малко от една трета от първоначалната територия, която са обитавали.

Град Рафах на египетската граница се е разраснал от 280 000 жители до "повече от един милион души".

Израел ще продължи войната срещу радикалното палестинско движение "Хамас", независимо дали ще разполага с международна подкрепа, или не.

Спиране на огъня на този етап би било подарък за терористичната организация "Хамас" и би ѝ дало възможност да се завърне и да застраши жителите на страната, заяви външният министър Ели Коен. По-рано американският президент предупреди, че Израел започва да губи подкрепа заради безразборните бомбардировки.

Джо Байдън се срещна със семействата на някои от осемте американци, които се предполага, че са пленени от "Хамас" при кървавото нападение срещу Израел на 7 октомври. Тогава бяха избити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени.

Едноседмично примирие позволи размяната на над сто заложници срещу палестински затворници, но другите остават в Газа. Днес и Утре в региона ще бъде съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна