Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лойд Остин: Изграждаме международна коалиция за справяне със заплахата на йеменските хуси

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ работят за създаване на международна коалиция, която да попречи на йеменските хуси да нападат кораби в Червено и Арабско море. За целта утре се очаква виртуално заседание на военноморски офицери от арабски държави и от членки на НАТО, съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин.

"Що се отнася за атаките на хусите, те са безразсъдни и опасни и в нарушение на международните закони. Затова предприемаме действия за създаване на международна коалиция, която да се справи с тази заплаха, защото това не е само американски проблем, а на цялата международна общност", посочи той.

"Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия. Затова днес обявявам създаването на операция Prosperity Guardian, важна нова многонационална инициатива за сигурност. Операция Prosperity Guardian обединява множество държави, включително Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелите и Испания", сподели той.

Засега не се съобщава как точно ще се противодейства на хусите.

Йеменските хуси нападнаха днес с дронове още два търговски кораба, въпреки че тези плавателни съдове нямат нищо общо с Израел.

От съображения за сигурност водещи корабни компании пренасочиха плавателните си съдове по маршрута Европа-Азия да обикалят цяла Африка.

Хусите обявиха тази вечер, че САЩ са се опитали да установят с тях непряк контакт в опит да ги убедят да спрат с нападенията срещу търговски кораби. Пред телевизия "Ал джазира" членът на политбюро на хусите Мохамед ал-Бухайти е заявил, че Вашингтон бил предложил да не се меси в усилията за установяване на мир в Йемен, но офертата е била отхвърлена.

Мохамед ал-Бухайти е казал още, че въоръжената групировка е готова да се изправи срещу всяка потенциална коалиция, която може да бъде формирана от Съединените щати в Червено море.

Той е отбелязал, че Вашингтон вече е предложил да се изтегли от Червено море, ако бунтовниците обещаят да спрат военните си операции. "Категорично отхвърляме това“, подчерта той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна