Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копнежът по свободата в "Клети създания"

2
„Клети създания“
Снимка: Форум Филм България

Още преди да видя „Клети създания“ разбрах, че това е филм, който няма да ви остави безразлични. Част от познатите ми, които вече го бяха видели, го наричаха глупав и дори вулгарен. Другата част пък възхваляваше чудесната режисура, пъстрите декори, актьорската игра и, въобще, цялостното послание за свободата на индивида, закодирано в сценария и заснемането. Та, след като видях филма – на чия страна застанах аз?

Сюжетът на „Клети създания“ е нещо като съвременна трактовка на „Франкенщайн“ – култовата творба на Мери Шели, в която доктор Виктор Франкенщайн дава живот на своето ужасяващо творение.

В „Клети създания“ обаче чудовището е млада жена с елегантното име Бела, върната към живота от брилянтно – лудия учен доктор Годуин Бакстър. В началото Бела е със светоусещането на малко дете – любопитно към всеки детайл от света около него. Скоро обаче младата жена осъзнава колко силно е желанието й да разгледа и опознае в детайли този свят, въпреки негодуванията на нейния създател и помощника му – Макс. Привлечена от чара на адвоката Дънкан Уедърбърн, Бела се впуска в едно приключение, в което ще открие красотата на пътуването и колко е важно да отстоява своята собствена свобода.

„Клети създания“, уважаеми слушатели е филм, който определено би провокирал много размисли в зрителя, готов да чете между редовете. Или между сцените, които вижда, както в този случай. Въпросът – какво сме готови да пожертваме, за да усетим вкуса на свободата – витае във всяка дума на главните герои. И в един момент зрителят усеща, че пътуването на Бела, всъщност е неговото собствено пътуване. Или онова, към което не е тръгнал, а, може би винаги е искал.

Филмът е по романа на Алистър Грей, а режисьорът Йоргос Лантимос гради история, която засища сетивата с цвят и смела визуална поезия. Ема Стоун, виждаме в ролята на Бела Бакстър. Тя напълно заслужено спечели Златен глобус за изпълнението си. Където трябва е наивната, глупава и бавно развиваща се Бела, която носи душата на дете в тялото на възрастен. След това е смелата, готова на всичко, за да защити своето право на съществуване горда жена, желаеща да опита от всичко. Уилям Дефо е в ролята на нейния създател Годуин Бакстър и в нея той е повече от блестящ със своите модерни джаджи и дръзки идеи.

„Клети създания“ е филм, който провокира. Според мен – трябва да бъде видян, дали на голям екран или от удобството на домашната техника – това решавате вие. Един филм, който ще ви накара да мислите, стига да го гледате с чисти сетива. И това е най-важното.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна