Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

Ивайло Андреев
Снимка: Мая Данчева

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви.

Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е неизменна валута. Четири хиляди години преди Христа в Египет, от това време са най-старите открити доказателства за използвани козметични продукти и грим. И то не само от жените. 

В своята изобретателност човешката суета е откривала в природата какви ли не средства, за да подчертае, подпомогне или наподоби красотата. В древността в Гърция се появява божественият идеал за красота. Това разбира се, може да се постигне само в изкуството. Обикновените хора и днес използват грим, за да придадат колкото се може повече съвършенство на лицето, което отново след толкова хилядолетия служи за визитна картичка и презентация на самия човек.

След началото на миналия век, козметиката и гримът навлизат в широка употреба и се превръщат в сериозен бизнес, който предлага красота.

pixabay.com

Ивайло Андреев е професионален гримьор, който е подготвял много звезди за сцената и екрана. В момента работи в БНТ.

Той печели конкурс за гримьор и започва работа в Нова телевизия през 1997 година. Работил е за всички големи телевизии и предавания в родния ефир. 

В началото на 2000 - та година опитва и в модната индустрия, заедно с големи наши дизайнери. Печели националния конкурс по грим през 1998 ма. Обича италианската музика.

"Дали мъжете са по-добри в гримирането, това е спорно, защото аз работя в телевизията с колежки гримьори и  фризьори, които са на много добро ниво, просто енергията между мъж и жена е по-силна, забелязал съм, че жените търсят мъже фризьори и обратното, мит дали мъжете са по-добри фризьори, гримьори, готвачи...

pixabay.com

Аз се захванах с това, когато видях преди години във Виена снимки в списание на популярни звезди с грим и без грим и разбрах, че някой просто е превърнал тези обикновени момичета в звезди.

Това ме накара да бъда част от тези хора, които произвеждат тази голяма измама..., разказа за "Нощен Хоризонт" Ивайло Андреев.

"Най-съвършено гримираните жени са в Лондон, аз си дадох сметка, че аз на тези жени няма какво да дам...Те са свършено гримирани рано сутрин в метрото, което значи, че сами се приготвят, за да са красиви.

В България жените не умеят правилно да използват грима, фондю тена, той се слага богато по лицето и целта е да изглади несъвършенствата и да се абсорбира, а не да се сложи една точка, същото важи за спиралата за очи, тя се полага по няколко пъти, да си поиграе с нея, трябва старание, поясни Андреев.

Според него филтрите в социалните мрежи са леко самозалъгване, не съм против тях, но все пак да се разпознава човека...

Той разказа, че все пак в телевизията е важен освен грима, но и осветлението в студиото, декора, за мен перфектна в това отношение е италианската телевизия, от нея черпя вдъхновение, каза той.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна