Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На клик разстояние" - безплатна психологическа помощ за нуждаещи се млади хора

Снимка: Pixabay

Платформата "На клик разстояние“ е създадена от студентките в Американския университет в Благоевград Виктория Николова и Мия Хайдушка, които са и доброволки в Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве (БАСП).

Чрез платформата всеки под 25-годишна възраст може да получи безплатно психологическа помощ от висококвалифицирани психолози онлайн (а за софиянци и присъствено). Консултациите не са еднократни, а докато има нужда от тях.

През 2023 година през платформата са осъществени 270 консултации, като потребителите на услугата са във възрастовия диапазон от 15 до 24 г. Жените са с 10 % повече от мъжете, а най-много са нуждаещите се на 15, 22 и 23години.

Идеята за платформата възниква след направено проучване от БАСП, според което много от младите хора по време на ковид пандемията са усещали липса на услуги в тази сфера, споделят основателите.

“Направихме проучване и от наша страна, в което установихме, че България е една от трите държави в ЕС, в които дейности свързани със психичното здраве не се покриват от Здравната каса, затова решихме да направим нещо по въпроса и да докажем на институциите, че нужда от такава услуга има, тя се търси и предоставянето й трябва да бъде покрито от държавата, защото младите, а всъщност и всички хора, имат нужда от нея“, допълват те.

Замислят консултациите да се осъществяват онлайн, за да бъдат достъпни за хора от цялата страна.

“Когато разработвахме проекта, все още беше пандемия. Опитахме се да го направим достъпен за всички хора, при каквито и да било условия, тоест дори и по време на локдаун“, поясняват двете дами.

За хората, които предпочитат да се срещат със своите психолози присъствено, има опция те да посещават директно кабинета на специалистите. За други от тях е по-лесно онлайн, но най-трудно е за самите психолози, да изследват човек за различни психични разстройства, поради липса на външно наблюдение на езика на тялото, както и други специфични неща невъзможни при онлайн комуникацията", отбелязват Виктория Николова и Мия Хайдушка.

„Ние правим връзката между младите хора и психолозите, насърчаваме ги да потърсят специалист. Провежданите разговори са напълно конфиденциални", уверяват те.

Като информация се изисква кратко описание на проблема, поради който се свързваме. Много често това са проблеми свързани с романтични отношения, трудности за намиране на работа, семейни отношения, случаи на депресия, паническо разстройство и други.

Платформата „На клик разстояние“ функционира от началото на 2023 година. Чуйте още за нейната дейност до днес, какви проекти планират в бъдеще основателите й, в разговора на Златина Петкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна