Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен спад на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус

Доц. Михаил Околийски
Снимка: Мая Данчева

Сериозен спад на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус у нас, отчитат здравните власти. Ваксината срещу това заболяване е основният начин за превенция на инфекцията и на рака на маточната шийка.

За сериозен спад през последните 10 години в така нареченото имузинационно покритие, съобщи обяви зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски по време на експертен форум, организиран от Мрежата за действие срещу човешкия папилома вирус на Европейската организация за борба с рака:

"Имунизацията с HPV ваксината стартира добре през 2013 година с покритие от 22 процента, но намалява в следващите години заради силната антиваксърски движения и кампании. С усилията на правителството и здравното министерство тази година ще достигнем покритие от 3-4 на сто, и се надавям, че с общи усилия ще успеем да увеличим този процент".

Днешния 4 март е международен ден за информираност за човешкия папиломен вирус. Инфекцията с вируса се предава основно по полов път и причинява около 5 процента от онкологичните заболявания в света. HPV ваксината се поставя на момичета на възраст от 10 до 13 години, но не е включена в задължителния имунизационен календар у нас.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна