Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред последните места по ваксинация срещу човешки папиломавирус


Слаб е интересът към ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV). Причината за това са неверни твъдения и слухове, които витаят в пространството. Това коментира за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Безспорни са ползите от поставянето на ваксината HPV, каза д-р Бацелова и добави, че за разлика от съседните ни Сърбия и Северна Македония, България и Румъния изостават с ваксинирането и обхвата на определена възрастова граница. 

Припомняме, че у нас ваксината е безплатна за момичета между 9 и 14 години чрез Програма на Министерство на здравеопазването. Тя се заявява при личните лекари и се поставя в две дози от тях между 6 месеца.

Смята се, че човешкият папиломен вирус причинява около 5 % от всички нови случаи на рак в света. В България всеки ден умират по две жени, диагностицирани с рак на маточната шийка, каза още д-р Бацелова. Тя изтъкна, че основните причини за слабото ваксиналното покритие на HPV ваксината у нас са дезинформация и фалшиви новини. 


”Най-сигурният начин за защита е ваксината срещу HPV. Ако хората се питаха по време на пандемията от ковид защо няма ваксини за превенция на рак, ето - това е една от тези ваксини", категорична бе д-р Христиана Бацелова, и.д. началник на Хигиенно-епидемиологичен отдел в УМБАЛ Свети Георги - Пловдив и асистент в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ на Медицински Университет - Пловдив, както и съучредител на Коалиция HPV.
Цялото интервю по темата може да чуете в прикачения звуков файл по-горе в публикацията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха водата на хиляди варненци след 12 часа суша

 Аварията, която остави хиляди варненци без вода 12 часа, е отстранена. Пускането се извършва поетапно в периметъра, заключен между бул. "Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", съобщават от ВиК дружеството.  През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 12:40

Започва удостоверяването на съответствието на машините

В 10:00 часа ще стартира процеса по удостоверяване на съответствието на машините за вота 2 в 1. Техническите устройства бяха предадени на Министерството на електронното управление вчера, след края на работния ден, от Централната избирателна комисия, съобщават оттам. Екипите, ангажирани с дейността, ще работят в режим, който да гарантира завършването на..

обновено на 11.05.24 в 11:15

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна (ВИДЕО)

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 - за Народно събрание и Европейски парламент, се проведе днес,  11 май, от 10 часа. В него участие взеха кандидати за народни представители, които дискутираха по темата  „Регионални политики за решаване на проблемите на Черноморието и..

публикувано на 11.05.24 в 09:05

Авария оставя до обяд хиляди варненци без вода

До около 12 часа без вода ще са варненци заключени между бул. "Левски", ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I", бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков". Причината е авария на магистрален водопровод, а хората са без вода още от полунощ. През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Фолклорен и кулинарен празник в Белослав

Втори фолклорен и кулинарен празник ще се проведе в Белослав. Специални гости ще бъдат Ути Бъчваров и Валя Балканска. Празникът е днес в местност "Авренска поляна", а началото е точно в 9 часа с кулинарната програма. В 10 часа започват и фолклорните изпълнения на групи и състави от Белослав и селата Страшимирово, Езерово и Разделна. Ето и..

публикувано на 11.05.24 в 08:22

Мото шествие с поклоннически маршрут днес от Плиска до Варна

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост.  Началото ще е от 12,30..

публикувано на 11.05.24 в 07:00

Какво ще е времето на 11 май?

Днес ще има променлива облачност, преди обед по-значителна на югоизток, а над Североизточна България намаляваща до слънчево. Ще духа умерен, по крайбрежието с пориви до силен североизточен вятър, следобед вятърът ще се ориентира от север и северозапад и бързо ще отслабне.  Максимални температури между 17° и 22°, за Варна 19-20. Вълнение на морето 4..

публикувано на 11.05.24 в 05:42