Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шест български града ще се проведе информационна кампания за борба със затлъстяването

Снимка: БТА

В шест български града ще се проведе информационна здравна кампания за борба срещу затлъстяването "Да поговорим за затлъстяването" по повод Световния ден за борба със затлъстяването. 

61 процента от пълнолетните българи имат затлъстяване, а 25 процента са с наднормено тегло. При децата на възраст между 5 и 19 години затлъстяването обхваща 32% от тях. Това беше обявено на пресконференция за началото на националната информационна кампания за борба срещу затлъстяването. 

Доц. Теодора Ханджиева-Дърленска посъветва: 

"На първо място, ако човек страда от проблеми с теглото, трябва да отиде на лекар - лекар ендокринолог или диетолог, които работят с това заболяване, а по отношение на начина на живот - да, затлъстяването е заболяване, да, то се дължи на генетична предразположеност, но все пак от нас зависи какви избори ще правим за храненето всекидневно. Един от подходите за справяне с този проблем в Европа е увеличаване на данъците върху нездравословните храни, именно тези, които са с високо съдържание на сол, мазнини и захар".

България е в топ 10 на страните с високи нива на затлъстяване и наднормено тегло сред младите хора, обяви доцент Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването:

"Предвиждаме една мащабна информационна кампания, която да започне още през месец март, с която с различни послания от обществени фигури, на които гражданите на България вярват - изтъкнати спортисти, писатели, да ги убедят да се погрижат за здравето си, за да останат живи и налични за семейството си и да допринасят към благото на обществото".

За втора година България се присъединява към призива на Световната федерация за борба със затлъстяването. Кампанията ще се проведе в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Планирана е програма с лекции, с участието на специалисти и популярни личности. 

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна