Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на котарака Жоро стигна до здравните власти

Директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев е поискал становище от Ветеринарно- санитарната служба в Пловдив, Агенцията по безопасност на храните и РЗИ за това допустимо ли е котаракът Жоро да продължи да обитава сградата. 


Животното е в билиотеката от миналата година, като в края на 2023 е осиновено от персонала. Намерението да бъде изведено от там заради оплаквания на читатели предизвика буря в социалните мрежи и петиция за оставането му, в която са се подписали близо 10 хиляди души. Друга петиция, подкрепена от около 3 000 подписа, поиска оставката на Минев.

Пред Радио Пловдив директорът на второто по значимост книгохранилище в страната обяви, че личното му мнение е, че мястото на животното не е там, но за окончателното си решение ще съобрази със становището на институциите. 

Според Димитър Минев извън медийното внимание остават хората, които са против това котаракът да живее в библиотеката, а тяхното мнение също е важно и трябва да се има предвид.

Д-р Мария Иванова - директор на дирекция "Обществено здраве" в РЗИ Пловдив заяви, че няма здравен регламент дали домашно животно може да обитава обществено място, в частност  библиотека. По личното й мнение, ако всички изисквания за здравословно отглеждане са спазени, не би имало здравен риск за хората.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна