Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бистра Окереке – българка по преживявания и нигерийка по душа

Снимка: Amorpha youth foundaton

Родена в Нигерия, но от малка живее в София. От най-ранна възраст е на сцена. Учи в НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов и става първата чернокожа актриса, завършила актьорско майторство в Бълагрия. Рубриката "Мигранти с таланти" представя Бистра Иджома Окереке – актриса, певица, китарист, поет, филмов режисьор – дете на две култури.

Бистра си спомня как дълго време в обкръжението ѝ няма други хора като нея, и то в години, в които интернет не е толкова масово средство за комуникация и информация. Постепенно започва да търси начин да достигне до своята култура и до себе си. Майка ѝ, която дълго време е живяла в Нигерия, и контактът с други роднини, помагат на Бистра с времето да сглоби личния си културен пъзел. Нигерийската ѝ идентичност се превръща в подправка за българската ѝ същност и я обогатява като артист. Днес Бистра се определя като "българка по преживявания и нигерийка по сърце и душа" и вярва, че  човек може да бъде смесица от места, хора, спомени, подправки и култури. Дискриминацията тя вижда като ограничен опит да възприемеш някой само в една единствена светлина – била е обект на такова отношение и в България, и в Нигерия.

Бистра разказва как никога не си е представяла, че ще стане актриса. Като малка се занимава с танци и пеене и детството ѝ минава през сцената. Актьорското майсторство идва в момент, в който решава, че има нужда от нещо по-интересно.

Постановките, които откроява като по-специални и значими за нея, са "Вечерята" и "От мрачно по мрачно". За първия си късометражен филм "In Between" Бистра разказва, че е следствие на поетичната ѝ книга. Режисьорката го определя като експериментален – смес от жанрове, поезия и танц.

Бистра говори и за самата стихосбирка, озаглавена "Аз зад черното и бялото" и за писането на поезия: "Не го приемам сякаш съм поетеса, сякаш се занимавам с литература, а го приемам като друг инструмент, с който се изразявам."

"Мога да си пожелая любов – тя е винаги нужна и важна. И мога да си пожелая повече кино – тази година това е нещото, което искам да ми се случи."

Чуйте целия разговор в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна