Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ателие превръща стари печатни техники в изкуство

| обновено на 18.03.24 в 09:16
Снимка: facebook/georgieva.nadezhda

Надежда Георгиева е изключителен пример за това как една личност може да промени перспективата ни за печатните технологии. Като илюстратор и графичен дизайнер, тя не само създава изкуство, но и възродява стари техники през своето "Сито Студио" – уютно място, където ръчният ситопечат и линогравюрата стават не просто методи за печат, а истинско изкуство.

"Всеки принт е уникален", споделя Надежда в ефира на “Нашият ден“, където ни въвежда в света на ръчното печатане. Това не е просто възпроизвеждане на едно и също изображение, а създаване на нещо уникално. С нея и артистите, които работят в студиото, всяка творба се превръща в уникален печат, носещ в себе си стила на автора.

Предизвикателството на съвременната епоха, както споделя Надежда, е тенденцията към дигиталното рисуване и възпроизвеждане. Но ръчното печатане е нещо повече от технология – то е изкуство. Тук, в атмосферата на "Сито Студио", хората не само усвояват техниките на ситопечата и линогравюрата, но също се потапят в света на експериментите и творчеството, което само ръчното изкуство може да предложи.

По нейните думи важен аспект от тази практика е уникалността на всяко произведение. Тук не става въпрос за перфектност, а за индивидуалност. Както посочва Надежда, всеки дефект може да се превърне в ефект, който допълнително придава на творбата своя характер и стойност. Това прави ръчното печатане не само икономично за лимитирани тиражи, но и много творческо.

В ателието на Надежда се събират хора, които споделят не само интерес към техниките на ръчното печатане, но и към създаването и обмена на идеи.

"Често работим с илюстратори и графични дизайнери, които в днешно време рисуват дигитално, но при него в края няма краен продукт, докато при отпечатването получаваш физически нещо, което ти доставя много голямо удоволствие", споделя тя.

Това ни напомня, че истинската стойност на изкуството се крие в уникалността и човешкия отпечатък, който оставя след себе си върху всяко произведение. Така, през "Сито Студио", тя не само обучава хората в техниките на ръчното печатане, но ги въвлича във вълнуващо пътуване към създаването и споделянето на истинско изкуство.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: facebook/georgieva.nadezhda
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна