Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на отворените врати в НХА – какво можем да видим?

| обновено на 18.03.24 в 12:05

На 18 март Националната художествена академия (НХА) обяви седмица на отворените врати. За да разберем какво ще предложат ателиетата и специалностите за предстоящата учебна година, разговаряме с Диди Спасова от Академията. Тя споделя, че посетителите ще имат възможност да се запознаят с множество интересни творчески ателиета, уъркшопове, срещи и дискусии, които ще се проведат във всички сгради на НХА, разположени на четирите адреса: ул. "Шипка" 1, бул. "Дондуков" 56, бул. "Цариградско шосе" 73 и бул. "Г. М. Димитров".

Специалностите и ателиетата ще бъдат представени в детайли, давайки възможност на посетителите да усетят атмосферата и възможностите, които изкуството предлага. Поканени са всички ученици от по-ниските класове, учители, родители и представители на партньорски бизнес организации, които също ще могат да получат повече информация.

В изкуствата ще бъдат представени ателиета по живопис, стенопис, скулптура, графика, илюстрация, печатна графика, а също и магистърска програма по фотография. Студентите ще имат възможност да се включат в различни работилници и процеси, свързани с изкуството.

Специалностите по приложните изкуства ще представят демонстрации по резба, метална пластика, бижута и керамична пластика. Посетителите ще разберат за възможностите за развитие на професията "индустриален дизайн" и ще имат възможност да се запознаят с отделните процеси за реставрация на различни материали като керамика, живопис, текстил и дърво.

Освен ателиетата, посетителите ще могат да се запознаят и с информация за конкурсните изпити и да се срещнат с експертите от учебния отдел, Студентския съвет и преподавателите от всички специалности. Библиотеката и музейната сбирка на НХА ще бъдат отворени за посетители, които ще могат да се запознаят с архивния фонд и уникалните колекции.

През времето на отворените врати ще се представят и студентски изложби, като тези на специалност "стенография" в Приложната гимназия в София, и тази в Сливен с работата на студенти от различни специалности.

Всичко това обещава интересни емоции за всички посетители, които ще имат възможност да се запознаят с разнообразието на дисциплините и талантите в Академията.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени