Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата странна и натрапчива изложба на Стефан Петрунов

Снимка: Галерия "Сердика"

Спомени в минало несвършено време – наследството, от което не можем да избягаме, което не можем да излекуваме дори и след като го трансформираме. С това ще се сблъска всеки посетител на новата самостоятелна изложба на Стефан Петрунов, озаглавена "Натрапчивост". В "Terra Култура" гостува художникът, за да сподели своето лично усещане за натрапчивост и да разкаже повече за новите хибридни образи, родени от познатото минало.

Изложбата "Натрапчивост" може да бъде видяна в галерия "Сердика" до 6 април.

Мотивите от миналото са вкоренени в нас, смята Петрунов, който открива в тях тема за творчество. Това не е някакъв негов личен стремеж към завръщане, а е авторски опит спомените да бъдат поставени в нови ситуации. Според художника в обществото съществува когнитивен дисонанс – несъответствие между вярванията и чистите факти. Част от творбите в новата му изложба са естествена реакция срещу това, по думите на Петрунов.

В изложбата "Натрапчивост" има произведения и на други теми. Тях художникът описва като опити за съчетаване на обекти, на форми, на усещания чрез безграничния език на живописта. "Натрапчивост е нещо, което непрестанно те кара да мислиш за него", казва Петрунов.  

Стефан Петрунов е творец с наситена биография, която несъзнателно намира своето отражение в творбите му. Ученик е на Светлин Русев, обикалял е света в различни творчески роли. През 90-те години Петрунов започва да се занимава с дизайн и предпечатна подготовка, но днес се е завърнал към истинското си призвание на художник, споделя той.

Художникът използва възможността да покани слушателите на изложбата. "Тя ще им се стори доста интересна, странна и необичайна", казва Петрунов – такова чувството предизвиква и в самия него.  

Чуйте целия разговор в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна