Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комикс поредицата "Бандит" на Анани Борисов излезе като сборник

Анани Борисов с първите си две издания
Снимка: Мария Бояджиева

Десетте броя на първата българска криминална комикс поредица - "Бандит", вече е с пълно издание. 

Авторът и издател Анани Борисов започва поредицата през 2020 година. Художникът от дете е почитател на комиксите и в един момент решил да направи нещо различно от познатото на българския пазар. Неслучайно изданията са означени: За читатели +18.

"Има стигма, смята се, че комиксите са детски книжки. В "Бандит" главният герой не е полицай, а престъпник. Хулиган е и има амбицията да бъде нещо повече. Вкарва целия си интелект в грешната посока" – обясни пред БНР-Радио София Анани Борисов.

Действието в поредицата се развива преди 30 г. в малък български град. Героят използва сленг, дори груб или вулгарен език.

"Малко хора използват перфектен книжовен език, да не говорим за хората от ъндърграунда. Авторът трябва да разбере, а не да критикува или да съчувства на героите си. С комикса искам да въвлека читателя едва ли не в истинския свят.

Докато рисувах, си го представях като филм. За такъв сюжет най-лесно е да четем вестници. Но това беше артистично предизвикателство към мен. Придържах се към собственото си въображение."

След като в "Бандит" има още хляб и интерес, закономерно е да очакваме продължение. Авторът ни го обещава.

Преди това обаче си дава почивка от българската действителност и ще поработи върху самурайски комикс.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

  • Анани Борисов е познат като един от авторите на персонажа Тони Патето, събрал повече от 37 000 последователи в социалните мрежи.
    Комичните рисунки, концентрирани върху сцени от бита на русия мускулест чаровник, амбициран да се докаже материално и сред жените, както и на неговите емблематични приятели Милко и Тучето, са сред най-разпознаваемите от феновете в жанра.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна