Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. е реалистично

Жан-Франсоа Дофан
Снимка: БТА

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година е реалистично, заяви ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофан. Редовната мисия на фонда оцени икономиката ни на ръст от 2,7 процента за тази година.

Инфлацията се очаква да бъде 3,5 на сто.

Според Дофан, присъединяването към еврото ще намали част от рисковете пред българската икономика. Сред препоръките на фонда в дългосрочен план е премахването на максималния осигурителен праг и въвеждането на прогресивна скала при подоходното облагане.

Дофан предупреди, че кредитите в жилищния сегмент растат твърде бързо, но определи взетите от МВФ мерки като правилни. 

Демографската картина и състоянието на пенсионната система изискват структурни промени в начина на финансирането й, убедени са от Международния валутен фонд.

"Знаем, че има много по-сериозно избягване на данъци при хората, които получават по-високи доходи. В същото време България е страната с най-сериозно неравенство, което означава – екстремна бедност от една страна и заможни, които или не се облагат, или плащат много малко".

Така Дофан аргументира премахването на максималния осигурителен праг и въвеждането на прогресивна подоходна скала – идеи, които МВФ неведнъж е представял. Някои от тях изискват по-дългосрочен подход, но други – като възстановяването на 20 % ДДС ставка за ресторантьорите, могат да бъдат приложени веднага, смята Дофан, който призова за повече инвестиции в инфраструктура, здравеопазване и образование.

И още: 

"Подобряването на дигиталната грамотност на работещите хора. Това е много важно, особено когато очакваме, че изкуственият интелект ще промени съществено работните места".

Реформите трябва да продължат и след присъединяването на страната към еврозоната, което е реалистично да се случи догодина, коментира още Дофан, като изброи и част от позитивите от въвеждането на еврото – без такси за превалутиране и най-важното – участие в общата парична политика.

"С валутния борд през последните 25 години България в голяма степен се е отказала от контрола върху собствената си парична политика. Когато България стане част от еврозоната, ще има място на масата за вземане на решения за паричната политика, която пряко се отразява върху икономиката на страната. Има много позитивни аспекти, които носи със себе си присъединяването към еврозоната".

Дофан определи като правилни мерките на БНБ за овладяване на ръста при заемите в сферата на недвижимите имоти, но препоръча внимателно да се следи развоя на този сегмент от кредитирането. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна